Zmenšili špičkové sony, stále bychom radši něco menšího

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sony představilo na veletrhu IFA v Berlíně špičkovou novinku Xperia 5. Kdo čekal „compact“ verzi, toho výrobce nejspíše zklame.

Oblíbené zmenšené špičkové telefony od Sony jsou zřejmě minulostí. Jednou z nadějí měl být model Xperia 5, od kterého si příznivci slibovali výbavu špičkové „jedničky“ ve výrazně menším těle. Ano, telefon se oproti svému velkému sourozenci skutečně zmenšil, ovšem displeji na úhlopříčce ubyly pouhé 0,4 palce. Nová Xperia 5 se svým 6,1palcovým displejem tak rozhodně neudělá díru do (kompaktního) světa.

V zásadě jde jinak ale stále o špičkové sony, které s modelem Xperia 1 sdílí většinu parametrů. Xperii 5 pohání výkonný Snapdragon 855 společně s 6 GB operační paměti, prostor pro data má kapacitu 128 GB a je dále rozšiřitelný paměťovými kartami až do velikosti 1 TB. Na těle chybí sluchátkový konektor, najdete zde pouze USB-C. Čtečku otisků prstů najdete v boku zařízení, Sony se stále neodhodlalo pro integraci do displeje.

Stejně tak sestava fotoaparátů je totožná s Xperií 1, těšit se tak můžete na trojici 12MPix senzorů, každý s jinou ohniskovou vzdáleností pro výběr tří režimů: standardního, dvojnásobně přiblíženého nebo širokoúhlého režimu. První dva jmenované jsou i opticky stabilizované. Přední fotoaparát má rozlišení 8 MPix.

Od svého sourozence se „pětka“ nicméně liší ve dvou parametrech: Namísto rekordního 4K rozlišení OLED obrazovky zde najdete „pouze“ Full HD+ ( 1 080 x 2 520 pixelů), ovšem protáhlý poměr stran 21:9 zůstal zachován. Baterie má také trochu nižší kapacitu, 3 140 mAh a podporuje 18W nabíjení. Novinkou je vyšší míra propojení s herní konzolí PlayStation 4 a podpora připojení ovladače DualShock 4.

Xperia 5 se na našem trhu bude prodávat v říjnu za 19 999 korun.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny