Nebezpečné chytré trouby se samy zapínají uprostřed noci

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Chytří pomocníci v domácnosti jsou mnohdy velkým lákadlem, ovšem nesmíme zapomenout na to, že ne vždy je tvůrci umí bezchybně odladit. Chytré trouby značky June Oven se totiž bez varování samy rozpalují uprostřed noci.

Co byste dělali, kdybyste se vzbudili uprostřed noci a zjistili, že se vám sama rozpálila trouba v kuchyni? V dnešní době je ve většině případů potřeba otočit kohoutem nebo zmáčknout příslušná tlačítka, ale v případě chytré elektroniky si občas takové zařízení může dělat, co se mu zachce. I když výrobce tvrdí opak.

Autoři chytré trouby June Oven tvrdí, že za rozpálené trouby na 200 stupňů samy od sebe mohou jejich majitelé, nikoliv oni. Zároveň ale už připravují bezpečnostní aktualizaci, která má dalším podobným případům zabránit – zastaví ovládání předehřátí trouby na dálku pomocí příkazů ve vašem smartphonu. Nepopsali ovšem jak se to těmto nepozorným uživatelům vůbec mohlo povést – jedna z možných příčin je chybné rozpoznání příkazu domácím asistentem Alexou.

Naštěstí (zatím) žádný z incidentů, kdy se chytré trouby samy zahřály, neskončily požárem. Rozpálené trouby ponechané bez dozoru jsou přitom podle hasičského sboru města New York přitom statisticky velice častou příčinou požárů – mohou od nich chytit blízko položené utěrky či papírové ubrousky, případně může vzplanout jídlo nebo mastnota v troubě.

Chytré trouby June Oven nejsou levnou záležitostí, prodávají se za v přepočtu 35 tisíc korun a vedle dálkového ovládaní chytrým mobilem mají třeba i zabudovanou kameru, která umí rozpoznat jídlo uvnitř a podle toho nastavit vše potřebné. Skrze kameru můžete navíc jídlo během pečení i živě sledovat. Pořídili byste si takovou věc?

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny