Letní Black Friday je jen trik jak z vás vytáhnout peníze

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Už je to tu zase, jeden oblíbený internetový obchod zkouší vyvolat slevové šílenství, ačkoliv je do listopadu ještě daleko. Neskočte mu na to.

Základní pravidlo internetových slev zní: porovnávače cen jsou vaši nejlepší kamarádi. Jen proto, že se vám zdá vlna slev na jednom obchodě výhodná ještě neznamená, že je tomu skutečně tak. A už vůbec se nenechte zlákat marketingovými výkřiky jako „Black Friday“, obzvláště, když je léto. Na což je jeden z českých internetových prodejců hotový specialista.

Řeč je samozřejmě o oblíbené Alze a jejích „bombastických“ a notně umělých Black Friday slevách. Něco jiného jsou samozřejmě ty skutečné listopadové, kdy naopak doporučujeme se zásobit jak pro radost, tak třeba na Vánoce (i když i tak vezměte v potaz naše výše zmíněné pravidlo!). Ty letní jsou však jen jedna velká blamáž.

Jdeme na příklady. Je libo novou herní konzoli Nintendo Switch? Alza ukazuje velmi výhodných 7 690 korun po slevě, a hlavně neváhejte, mají jich jen 50. Rychlý pohled na jakýkoliv srovnávač cen (Heureka, Zbozi.cz…) naznačí, že u oficiálních prodejců je běžná cena jen o sto korun vyšší, jiní si však Nintendo Switch dovolí prodávat i za 7 tisíc. Kapsle do myčky Jar? Megabox za 529 korun vypadá dobře, jenže cenový srovnávač je najde i za 469 korun. Co 65palcovou televizi Sony za 25 tisíc? Super sleva? Za ty samé peníze jej prodává i oficiální e-shop.

Neříkáme, že žádná z čerstvých slev nemá smysl, třeba smartphone Huawei Mate 20 Pro za 12 tisíc je skutečně slušná sleva, nebo 3 tisíce ušetřené na stabilizované kameře DJI Osmo X3 také nejsou k zahození. Důležitá je však právě obezřetnost: když vám obchod maže med okolo pusy a slibuje 30 a víceprocentní slevy a ve skutečnosti ušetříte na položce za (deseti)tisíce jen pár stovek, nevyplatí se do toho skákat po hlavě.

A ještě jeden trik: pokud obchod říká „honem honem, máme jen 10/50/100 kusů, než budou pryč“ – mnohdy se stává, že po vyprodání se po pár hodinách záhadně objeví dalších 10/50/100 kusů skladem. A to i opakovaně. Zvažte tak sami, zda je sleva skutečně tak drastická, abyste museli v danou hodinu spuštění mačkat zuřivě F5 a zadávat číslo kreditní karty, a nebo počkat klidně pár hodin… nebo měsíců do skutečných Black Friday slev.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny