Nové zápisníky od Samsungu jsou špičkové a hned dva

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

V sérii Note letos objevují současně hned dva modely s větší odlišností, než jen velikostí paměti. Krok vpřed je to také po designové stránce.

Samsung se až na výjimku v podobě modelů Note 4 a Note Edge vydaných současně v roce 2014 držel v sérii Note u jednoho modelu. Loni sice prodával dvě varianty Notu 9, ty se však lišily jen velikostí datového úložiště a operační paměti (byť ten lépe vybavený byl prezentován jako ta špičková varianta).

Teď se však Samsung silně inspiroval u své řady Galaxy S a představil dvě velikostní varianty modelu Note 10: standardní „desítku“ a Note 10+. Změny jsou však zásadnějšího charakteru, než jen v úhlopříčkách displeje a každé z těchto zařízení je určeno pro trochu jiného uživatele.

Společnými znaky obou modelů jsou výrazně tenčí rámečky okolo displeje, ještě tenčí, než jaké byly u řady S10. Tyto modely jsou na současném trhu rekordmani v poměru displeje a celé čelní plochy, obrazovka na ní totiž zabírá 92,5 procenta místa. Rámečky jsou minulostí a v ruce tak prakticky držíte jednu velkou obrazovku. Jsme ale sami zvědaví, jak se to podepíše na výskytu náhodných dotyků obrazovky, když jen běžně držíte mobil v ruce.

Další výraznou proměnou je průstřel displeje, který se oproti řadě S10 přesunul na střed horního kraje obrazovky. Je však natolik malý, že se snadno v uživatelském prostředí ztratí, obzvlášť, pokud s ním daná aplikace bude schopná pracovat. V opačném případě stále můžeme očekávat tenký černý softwarový pruh, který část s průstřelem v daných aplikacích schová.

Z podstaty těchto modelů je samozřejmě Note 10 menší než „plusko“, konkrétně má 6,3palcový displej oproti poměrně velkému 6,8palcovému panelu u Notu 10+. Shodně mají technologii dynamického AMOLED, ovšem liší se v rozlišení, a to celkem znatelně. Zatímco Note 10+ má vysoké rozlišení, na které jsme u prémiových samsungů už zvyklí (WQHD, 1 440 x 3 040 pixelů), Note 10 si pohoršil a nabídne „jen“ Full HD+ (1 080 x 2 280 pixelů) . Mnohé uživatele to však nemusí trápit, protože Samsung i u prémiových modelů v základu snižuje rozlišení kvůli úspoře baterie. Oba mají čtečku otisků zabudovanou v displeji.

Oba telefony pohání procesor Exynos 9825, rozdílné jsou však paměťové varianty: Note 10 je dostupný jen s 8 GB operační a 256 GB uživatelské paměti, Note 10+ má vždy 12 GB operační a na výběr pak máte z 256 nebo 512 GB uživatelské paměti. Dalším rozdílem je pak ještě přítomnost slotu na paměťové karty: Note 10+ jej má, Note 10 nikoliv.

Za co Samsung schytal skutečně hodně kritiky, je chybějící sluchátkový jack konektor. Modely Note 10/10+ sice nejsou prvními, u kterých se k takovému kroku rozhodl, dostává se jim však nejvíce pozornosti. Samsung byl totiž léta zastánce tohoto tradičního konektoru a nevynechal je u žádné své vlajkové lodi, ovšem teď se přidal na „temnou stranu“ po vzoru Applu a 3,5mm jacku se zbavil. Přitom ještě před rokem se za to právě výrobci iPhonů v sérii reklam vysmíval.

Pokud chcete s novými noty poslouchat hudbu na cestách, musíte použít buď přibalená AKG sluchátka s USB-C konektorem, a nebo zkrátka investovat do vlastního bezdrátového modelu. Samsung bude jistě rád, když si pořídíte třeba jeho Galaxy Buds či jiný model značky AKG, kterou už před časem odkoupil. Těm, kdo tvrdošíjně nedají dopustit na vlastní drátová sluchátka nezbývá pak nic jiného, než si dokoupit redukci na USB-C a nezapomenout ji nosit všude s sebou.

Nechybí samozřejmě ani tradiční dotykové pero S Pen, které je každoročně jednou z hlavních předností modelu Note. Samsung je prakticky jediným výrobcem, který koncept stylusu drží při životě, dokonce jej zahrnuje do svého nejlepšího modelu. Stylus navíc není jen k psaní po displeji, ale můžete s jeho pomocí také ovládat fotoaparát (tlačítko na peru slouží jako dálková spoušť), ale naučil se také triky s gyroskopem, kdy pohyby perem ve vzduchu slouží k ovládání uživatelského prostředí.

Baterie je dalším bodem, kde se výbava obou modelů rozchází. Zatímco malý Note 10 nabídne jen 3 500mAh akumulátor, skutečně vysokokapacitní baterii najdete až u modelu Note 10+ s jeho 4 300 mAh článkem. Note 10 navíc podporuje jen 25W rychlonabíjení, kdežto Note 10+ nabijete ještě rychleji díky podpoře 45W.

Fotoaparáty se sice na zádech přesunuly pod sebe do levého horního rohu, jejich konfigurace však zůstala od modelů Galaxy S10 nezměněna, pouze Note 10+ přidává navíc ještě čtvrtou TOF kameru pro lepší propočítání hloubky ostrosti. Sestava fotoaparátu tak vypadá následovně:

  • 12 MP, f/1.5-2.4, 27mm (standardní širokoúhlý), 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, optická stabilizace
  • 12 MP, f/2.1, 52mm (telefoto), 1/3.6″, 1.0µm, PDAF, optická stabilizace, 2x optický zoom
  • 16 MP, f/2.2, 12mm (superširokoúhlý), 1.0µm
  • Přední fotoaparát: 10 MP, f/2.2, 26mm, 1.22µm, Dual Pixel PDAF

Novinkou je také ještě snazší aktivace stolního režimu DeX, ke kterému vám nově stačí pouze USB-C kabel, naopak Samsung moc nepotěší příznivce virtuální reality: novinky ji zatím nepodporují a není na ně adaptér do stávajících VR brýlí. Boční tlačítka se navíc přesunuly, nově jsou všechny na levé straně a pravá je zcela prázdná. Samozřejmostí je stále utěsnění proti vniknutí prachu a vody dle certifikace IP68.

Po designové stránce novinky nejvíce zaujaly pestrobarevnou perleťovou variantou, která na pohled vypadá jako klasická stříbrná, ale z různých úhlů vytváří odlesky barev celého spektra.

Model Note 10 pořídíte za 24 999 korun, oproti loňsku je tak cena za základní model o tisícikorunu nižší. Note 10 je však spíše odlehčenou verzí a zájemci o co možná nejprémiovější model by se naopak měli zaměřit na Note 10+, který se bude prodávat za 28 999 korun (12/256 GB) potažmo 30 999 korun (12/512 GB). Technicky je tak levnější než loni, kdy verze Notu 9 s 512 GB stála 32 999 korun, ovšem za základní „lepší“ model si oproti loňsku připlatíte.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny