Huawei má se smartphony namále, asi přijde o Android

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Američané mají Huawei na paškále už docela dlouho. Zatím to však bylo převážně rétorické cvičení. Huawei měl sice v určité míře zakázaný přístup do USA, ale zase nikoliv úplně. Bezpečnost jeho technologií sice řešil i zbytek světa (toho západního), ale opět spíš rétoricky a na úrovni infrastruktury. Jenže od víkendu je vše jinak.

Pro pochopení se však musíme vrátit o pár dnů dřív. Situace se vyvíjela takto: Prezident Trump vyhlásil stav nouze, v jeho rámci mohlo americké ministerstvo průmyslu zařadit Huawei na černou listinu. To by znamenalo, že Huawei by nemohl kupovat součástky od amerických firem. To původně celý svět pochopil tak, že je řeč jen o hardwarových součástkách. Navíc o den později úřad zákaz zatím pozastavil.

Jenže v neděli se situace znatelně vyhrotila. K všeobecnému překvapení Google prohlásil, že s okamžitou platností přestává s Huaweiem spolupracovat a poskytovat mu plnou verzi systému Android.

Jde o to, že základ Androidu je pod takzvanou open source licencí a tudíž ho může kdokoliv využívat bezplatně, pokud dodrží pravidla. Android spravuje Open Handset Alliance, licence však řeší Google, který kdysi start-up Android koupil. Proto může nastat to, co se právě děje.

Tudíž, Huawei pravděpodobně může používat základ systému, to je pro něj akceptovatelné ovšem jen na domácím čínském trhu, kde služby Googlu nefungují, jsou prakticky zakázané. Jinde ve světě je Android nepoužitelný bez aplikací Googlu a právě jejich balíček už Huawei nedostane. V balíčku je přístup do aplikačního portálu Play, je tam You Tube, mapy a tak dále. Za tento balíček se musí platit licenční poplatky. O ty teď Google přijde, ovšem Huawei přijde o zákazníky. Telefony bez Androidu neprodá.

Google konkrétně uvedl, že konec spolupráce se týká budoucích modelů značky Huawei a Honor. Současní zákazníci budou moci plnohodnotně používat dál, dočkají se i bezpečnostních aktualizací, ale nikoliv už aktualizace na nový systém Android. Pro příklad, třeba nadcházející Android 10 už ani současné telefony nedostanou.

Po Googlu podobné prohlášení vydaly i další americké společnosti vyrábějící hardware. To by asi Huawei v delším horizontu dokázal vyřešit, buď přes jiné dodavatele, nebo vlastními silami. Ovšem Android jen tak nahradit nelze. Jiný systém než tento a iOS od Applu na trhu prakticky neexistuje. Huawei sice nějaký vlastní kuchtí, ale jen snílek si dokáže představit, že by si někdo mimo Čínu něco takového koupil, pokud by to nebylo za naprosto dumpingovou cenu.

Nutno dodat, že situace je nepřehledná a může se posunout mnoha směry.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny