Microsoft vykročil do neznáma. Má herní konzoli bez diskové mechaniky

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fyzické kopie her budou možná brzy minulostí. Microsoft to alespoň dává najevo prostřednictvím své nové herní konzole Xbox One S All-Digital, u které se zbavil diskové mechaniky. Všechny hry musíte tak stáhnout z internetu.

Ještě před tím, než se dočkáme nástupce stále špičkové konzole Xbox One X se Microsoft pustil do experimentu, kterým věští budoucnost herních konzolí. Ty by se totiž časem měly zbavit mechaniky na disky a veškeré hry a jiná média by se tak do zařízení měly nahrávat přes internet. Optické disky tak mohou za pár let být přežitkem, pokud se ke stejnému kroku uchýlí v budoucnu i u „hlavního“ modelu a pokud se stejně rozhodne i největší konkurent Sony,

Xbox One S All-Digital nemá vyjma absence diskové mechaniky žádnou změnu ve výbavě oproti běžnému modelu One S v 1TB verzi. Jde o nejlevnější konzoli současné generace, Microsoft si za ni účtuje 5 990 korun, „klasickou“ verzi One S prodává už jen v balíčcích s vybranými hrami většinou minimálně o pár stovek dráž. U některých distributorů však můžete narazit i na One S levněji, než kolik stojí All-Digital verze. Mimo to se také ještě za méně prodává 500GB varianta One S.

To vytváří v současnosti trochu zvláštní situaci, kdy vlastně koupí All-Digital verze dostanete něco, co má objektivně méně funkcí za víc peněz. MIcrosoft se to tak alespoň snaží vyvážit tím, že ke každému „digitálnímu“ xboxu přidá navíc (kromě bezdrátového ovladače, ten je samozřejmostí vždy) ještě hry Minecraft, Forza Horizon 3 a Sea of Thieves. Tyto hry koupené standardně ve fyzické podobě vyjdou dohromady na 2 700 korun, takže ve výsledku je koupě All-Digital verze alespoň takto opodstatněna.

Posun k upřednostňování digitální distribuce je značný, třeba na PC už internetové obchody jako Steam výrazně převyšují klasické krabice s disky, které v současnosti kupují především sběratelé v různých limitovaných edicích s dalšími bonusovými materiály. Digitální distributoři sází na pohodlnost (zaplatím, stáhnu, hraju vše z pohodlí domova) a také umí i často nabídnout lepší cenu, než v kamenném obchodě.

Nevýhoda je zřejmá, bez přístupu k internetu je taková konzole prakticky nepoužitelná. V případě omezené rychlosti připojení se zase může stát, že si na stažení jednoho objemnějšího titulu budete muset počkat klidně i den. V praxi si však i hry na fyzických discích stahují často i 10GB a víc dat různých aktualizací a doplňujícího obsahu, takže s tímto se setkávají všichni hráči na konzolích.

Je však vysoce pravděpodobné, že herní konzole budoucnosti fyzické disky zcela opustí. Argument, že disková mechanika se hodí i na přehrávání filmů rovněž podkopává růst streamovacích služeb jako Netflix. Ačkoliv už bylo potvrzeno, že diskovou mechanikou bude disponovat i nadcházející konzole PlayStation 5, která se začne prodávat pravděpodobně během příštího roku, Microsoft může od této výbavy upustit už u další generace konzole Xbox One X.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny