Už žádné konektory. Koncept od Viva je jeden velký kus skla a kovu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hodně odvážný krok chce provést čínský výrobce Vivo. Zbaví se totiž všech fyzických konektorů i tlačítek na těle telefonu, takže vznikne model hladký jako oblázek. Veškerá konektivita a nabíjení bude řešeno bezdrátově.

Když se Apple odhodlal odstranit sluchátkový jack na iPhonu 7, internet vtipkoval, že mobily budoucnosti postupně přijdou i o všechny ostatní porty a nakonec si budete muset pokaždé, když se vám vybije baterie, koupit nový telefon. Vivo se s konceptem Apex 2019 přiblížilo poměrně blízko této představě, jen telefon naštěstí jde stále nabíjet, byť bezdrátově.

Předností tohoto modelu (který se v budoucnu snad dostane i do sériové výroby), je jeho elegance právě díky tomu, že jeho povrch neruší žádný konektor. Je to až na malý mikrofon v podstatě jeden kus skla a kovu, který výrobce označil jako „super unibody“. Boky těla jsou navíc citlivé na sílu stisku podobně jako u modelu U12+ od HTC a zastupují tak fyzická tlačítka, která jsou rovněž pryč. Do takového telefonu zkrátka voda nezateče.

Dalším unikátním prvkem výbavy je celodisplejová čtečka otisků prstů. U tohoto prvku výbavy jsme ovšem celkem opatrní, už se o něm totiž mluvilo loni a nakonec jsme se jej nedočkali, s největší pravděpodobností, že jeho výroba je až příliš nákladná. V praxi to znamená, že displej rozpozná váš otisk prstů na jakémkoliv místě displeje, což zní skvěle, ale může to mít kompromisy v bezpečnosti a spolehlivosti.

Reproduktory se integrovaly do displeje, což je také technologie, o které se už nějakou dobu mluví. Zvláštně se to představuje, ale zvuk bude vycházet přímo z OLED obrazovky. Podobný koncept, který spojuje právě displej s integrovaným reproduktorem a absenci konektorů má i čínské Meizu v podobě modelu Meizu Zero.

Přeci jen ale se Vivo pojistilo, aby jste telefon propojili kabelem, pokud je to skutečně potřeba. Na zádech má totiž magnetický proužek s několika piny, takže po nasazení na kompatibilní magnetický port je kabelové připojení také možné.

Co je také zajímavé, je úplná absence přední selfie kamery. Vivo chce mít zkrátka čistý nerušený displej a zároveň by případná vysouvací konstrukce rušila dojem ze „super unibody“ konstrukce. Výrobce dále přibližuje i další specifikace, jako procesor Qualcomm Snapdragon 855, podpora sítí páté generace, 12 GB operační paměti, 512 GB datového prostoru, přítomnost eSIM a duální fotoaparát na zádech. Cena a dostupnost zatím známy nejsou.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny