Skládací smartphony jsou tady. Hru rozehrává Samsung s Galaxy Fold

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ačkoliv už první ohebný telefon loni na podzim představila prakticky neznámá značka, byl to spíše jen funkční prototyp. První „pořádný“ ohebný smartphone má totiž Samsung a nastupuje s velkou parádou, ovšem také i vysokou cenou.

Co Samsung slíbil, to také dodržel. Na jeho konferenci k představení modelové řady Galaxy S10 ukázal v plné kráse i svůj nový Galaxy Fold, první skládací smartphone svého druhu. Na něj sice už lákal na vývojářské konferenci na podzim, ovšem tehdy byl ještě telefon schovaný v krytu a na pódiu byla tma, aby schválně konkurenti nedostali žádné nápady.

Ačkoliv mu hned několik konkurentů dýchá na záda (Huawei, Xiaomi), jde o prvenství mezi velkými výrobci. Na trh se má tento model dostat totiž už v dubnu, byť jeho počet kusů bude nejspíše hodně limitovaný. Už před samotným představením se proslýchalo, že Samsung radši vyrobí méně kusů Galaxy Fold, počká na to, jaká bude poptávka a případně ještě výrobu popostrčí.

Na rozdíl od poměrně nepovedeného „prototypu“ v podobě modelu od Royole už tento smartphone působí odladěně a připraveně vkročit na trh. Však na něm také Samsung spolupracoval i s Googlem v oblasti uživatelského prostředí, aby na vnitřním displeji s neobvyklým poměrem stran 4,2 : 3 fungovaly řádně běžné android aplikace. Ale to trochu předbíháme.

Telefon má dva AMOLED displeje. Ten vnější je malý (4,6 palce) a má na dnešní poměry masivní rámečky okolo. Na čelní straně se dále ukrývá mikrofon pro hovory a jedna selfie kamera. V tomto stavu Galaxy Fold můžete používat stejně jako jakýkoliv jiný smartphone, s výhodou malé kompaktní obrazovky, na které se budou tak lépe vyřizovat nutné záležitosti jako prohlížení notifikací nebo přijímání hovorů.

Poté můžete ale zařízení otevřít jako knihu, načež se vám odhalí velký 7,3palcový displej. Ten má v pravém horním rohu poněkud neobvyklý výřez pro dva další fotoaparáty, které na vás budou mířit právě při takto otevřeném stavu. Samsung tak nakonec definitivně prohrál souboj s výřezy displeje, tato novinka má pravděpodobně nejmasivnějí výřez displeje ze všech známých telefonů.

Myšlenka je jednoduchá, telefon bude složit ve své kompaktní formě pro nutnou interakci „za běhu“ a pokud naopak budete mít čas nebýt se smartphonem rušeni, otevřete jej jako knihu a prohlédnete si obsah na velkém displeji. Nevýhodou samozřejmě je, že atypický poměr stran nebude ideální třeba pro sledování videa nebo hraní her, ovšem to se dá obejít spuštěním více aplikací na obrazovce, takže můžete (třeba) paralelně se sledováním videa třeba ještě odepisovat na chatu a prohlížet si obsah v prohlížeči internetu.

Fotoaparátů je na telefonu celkem šest, poslední tří se schovávají na zádech telefonu a slouží pro pořizování běžných fotografií s možností širokoúhlého nebo naopak přiblíženého záběru. Mají totiž stejnou konfiguraci jako ty u modelů S10 a S10+.

Samsung Galaxy Fold bude záležitostí pouze pro bohaté. Jak jsme na začátku avizovali, dostupných kusů nebude mnoho a cena by se měla vyšplhat na astronomické 2 tisíce dolarů, tedy v přepočtu s daní asi 50 tisíc korun. Tato exkluzivní záležitost rozhodně nezavadí o mainstreamový trh a bude spíše takovou perličkou, pokud tedy Samsung nezvýší počet vyrobených kusů. Do té doby se však jistě strhne mela mezi konkurety, kteří už také chystají vlastní podobné modely. Máme se tedy rozhodně na co těšit, ovšem jedno už je jisté – 2019 bude rokem, který nastartoval novou evoluci smartphonu jako takového.

Takto probíhalo představení Samsungu Fold:

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny