Zbytečný luxus: bezdrátová nabíječka pokrytá kůží stojí skoro 18 tisíc

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

To co jinde koupíte za pár stovek si mohou boháči dopřát za mnoho tisíc. Stačí jen přidat nějaký element luxusu, designérské jméno a samozřejmě pořádně napálit cenu.

Přeborníci v předražených výrobcích nejsou jen firmy jako Apple, ale také značky specializující se na luxusní výrobky. Mnohdy jen vezmou už fungující produkt a opatří jej různými luxusními doplňky – tu najdete speciální pozlacený iPhone, tam vám jej zase osází drahokamy nebo do něj třeba vyryjí podobiznu ruského prezidenta Vladimíra Putina. Se svou trochou do mlýna nyní přispěchal i luxusní francouzský butik Berluti.

Tentokrát však nejde přímo o smartphony, nýbrž o bezdrátovou nabíječku. Vzali model, který původní výrobce Native Union prodává za 60 dolarů (asi 1 350 korun) a pokryli jej celý telecí kůží (Venezia Calfskin). Do kůže rovněž zabalili i USB-C kabel, kterým se energie přivádí do nabíječky. Cena touto úpravou vyletěla z původních 60 na 780 dolarů (asi 17 600 korun). V podstatě si připlácíte 16 tisíc za několik centimetrů čtverečních luxusního materiálu opatřeného značkou výrobce.

Designéři Berluti se navíc ani neobtěžovali do balení ještě dodat nabíjecí adaptér. Snad proto, že nepřišli na způsob, jak jej celý také obalit kůží. Budete si muset tak vystačit s „neluxusním“, který jste dostali v krabičce s vaším telefonem. Pokud je to ovšem třeba iPhone XS Max, můžete mu také od tohoto výrobce pořídit obleček (kryt) z telecí kůže, vyjde vás na 470 dolarů (asi 10,5 tisíce korun), tedy necelou polovinu kupní ceny tohoto modelu. Otázkou je, jestli ještě přes dvojitou vrstvu kůže bude bezdrátové nabíjení efektivní.

Za luxus se zkrátka připlácí, i když i samotní výrobci se už snaží ve dnešní době nabídnout nadstandardní prémiové zboží. Jmenovitě třeba Huawei má v posledních letech vždy ještě Porsche Design edici, u které se připlácí v řádech desítek tisíc korun oproti standardním modelům, byť takové telefony mají i extra prvky výbavy, třeba vyšší kapacitu vnitřní paměti. Třeba loňská verze modelu Mate 20 Pro v Porsche Design edici vyšla na 54 tisíc korun.

Pokud přeskočíme tradičně drahé iPhony, kde se za variantu s nejvyšší pamětí ceny přehoupávají přes 40 tisíc, budu pravděpodobně luxusním zbožím i nejlepší varianty nových samsungů. Model S10+ totiž chystá verzi s 12 GB operační paměti a 1 TB vnitřního protoru pro data, kde se bude cena také pravděpodobně pohybovat okolo 40 tisíc korun. A o očekávaném skládacím telefonu ani nemluvě, ten by měl být ve svém limitovaném objemu jednoho milionu kusů ještě dražší.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny