Lehký jako pírko. Acer má notebook vážící pouhých 890 gramů

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Acer se vždy chlubil notebooky, které hnal po té či oné stránce do extrému, ale letos má rekordmana v lehké váze. Jeho novinka, model Swift 7, váží méně než kilo a přitom jde jinak o běžný 14palcový notebook jen s malými kompromisy.

Swift 7 byl model, který i loni vyvolal pozornost médií na veletrhu CES, byl to totiž podobně tenký a lehký notebook, jako jeho nástupce. Letos však Acer zapracoval zejména na váze tohoto zařízení, což u něj dělá jeden z nejlehčích notebooků na trhu. Při váze 890 gramů jej sotva ucítíte v batohu či tašce, je to spíš jako kdybyste měli s sebou větší tablet. To koneckonců podtrhuje i tloušťka tohoto modelu, pouhých 9,95 mm.

Někdo by se mohl obávat, že výrobce musel dělat kompromisy, aby se do notebooku všechno vešlo. Ale až na pýr drobností to není pravda. Jistě, místo běžných „velkých“ USB si musíte vystačit pouze s dvojicí USB-C portů (plus sluchátkový jack) a na třeba na HDMI nebo čtečku paměťových karet už zkrátka nebylo místo, ale ty se dají nahradit nějakým šikovným adaptérem, který zapojíte do jednoho z USB-C portů, pokud bude potřeba.


Acer Swift 7 se navíc pyšní 14palcovým displejem s Full HD rozlišením, která zaujímá 92 procent plochy obrazovkové části, takže se můžete těšit na velmi tenké rámečky, které tak jdou ruku v ruce s celkově malými rozměry tohoto zařízení. Garantujeme, že se najdou i starší 13palcové modely, které budou robustnější než letošní Swift 7.

V hardwarové výbavě se také nemusel výrobce omezovat. Srdcem notebooku je procesor Intel Core i7-8500Y Amber Lake, který lze doplnit až 512 GB SSD diskem a 16 GB operační paměti. Klávesnice je podsvícená a tlačítko vypínání a zapínání notebooku má v sobě integrovanou čtečku otisků prstů. Co udiví asi nejvíc, je fakt, že při takto nízkých rozměrech a váze si tento model dovedl zachovat poměrně slušnou výdrž baterie. Výrobce uvádí, že by měl být Swift 7 schopný vydržet 10 hodin bez nabíječky.

Zajímavostí je také umístění přední kamery pro případné videohovory. Ta je z důvodu ochrany soukromí skrytá nad klávesnicí a je třeba ji manuálně „vycvaknout“, aby se odhalila a zamířila na vás. Stejně tak ji lze jednoduše zase schovat do těla notebooku. Podobný princip skrytí kamery jsme viděli například u loňského modelu od Huaweie, Mate X Pro, který dokonce přední kameru integroval do jednoho z tlačítek klávesnice.

Acer Swift 7 poputuje na světové trhy v květnu a jeho cena je stanovena na 1 699 amerických dolarů, tedy v přepočtu asi 38 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že se počítá i s evropským trhem se pravděpodobně dočkáme tohoto modelu i v Česku, ovšem jeho zdejší cenu odhadujeme spíše na 45 až 50 tisíc korun.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny