Xiaomi se nejspíše vrhne do skládacích telefonů. Unikl zajímavý prototyp

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Je to realita, nebo jenom fikce na přilákání pozornosti? Internetem prolétlo nadšení, ale také skepse z uniklého videa, ve kterém je vidět prototyp skládacího smartphonu od Xiaomi. Vypadá skvěle, ale také to může být jen podvrh.

Vzhledem k tomu, že video na internet uniklo skrze různé neoficiální zdroje, je možné pouze spekulovat nad tím, zda se jedná o skutečně funkční zařízení, případně jen velice brzký prototyp, který musí urazit ještě velkou dálku ve vývoji, než se dostane na trh. A nebo je to jeden velký podvrh s pomocí vizuálních efektů, kdo ví. Pokud ale Xiaomi skutečně něco kuje, máme se na co těšit:

Z videa je patrné, že půjde o zařízení, které svou obrazovku ohne hned dvakrát. Tyto ohnuté okraje se překlopí na zadní část zařízení a zbude tak jen prostřední třetina v kompaktním zobrazení. Plocha při používání v rozloženém stavu bude tak trojnásobná, podobná tabletu. Složený se naopak ztratí v kapse, tedy za předpokladu, že zůstanou současné rozměry a nenarostou nějaké obří rámečky.

Xiaomi na to jde jinak než jediný doposud představený koncept od Samsungu. Ten se totiž bude naopak rozkládat jako kniha a k ovládání jednou rukou bude sloužit samostatný displej na vnější části. To je na jednu stranu rozumnější řešení – dává dost prostoru na fotoaparáty a naopak minimalizuje ohýbatelné části na jednu nezbytnou. Xiaomi má ve srovnání se samsungem skutečnou „divočinu“.

Je tu pak ještě samozřejmě aspekt toho, že vývojáři aplikací musí svoje nástroje přizpůsobit takovému formátu, což může být v případě více zařízení s různými formáty (přehnutí do sebe / od sebe, nadvakrát, natřikrát…) problém. Pochybujeme, že si bude výrobce vše optimalizovat sám. Nezbývá však nic jiného, než vyčkat. První vlaštovky ze světa skládacích smartphonů by mohly být na světě už během několika příštích měsíců. Máme se tedy rozhodně na co těšit.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny