Hry z PC se přesouvají do kapsy. Svou Steam kolekci už spustíte i na mobilu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Domácí streamování her do mobilů není nic nového, ale Steam, největší internetový obchod s hrami, ho rozjel ve velkém. Stačí vám jen počítač, herní ovladač, mobil a propojení domácí wi-fi sítí.

Steam, největší distribuční platforma PC her na světě se oficiálně dostala i do mobilů. Zatím sice jen v betaverzi pro systém Android a iOS, ale i tak je funkcionalita aplikace Steam Link víc než slušná. Služba Steam Link, která se stará o streamování obsahu z PC do jiných domácích zařízení, byla už dostupná dříve, ovšem pouze ve formě samostatného zařízení. To se připojuje do televizí nebo monitorů skrze HDMI kabel a umožňuje tedy přenášet obraz z počítače do televize. Některé novější televize (např. značky Samsung) mají už Steam Link zabudovaný v sobě.

Teď se tedy podpora rozrůstá právě i na mobilní zařízení. V minulosti jsme v podobném stylu viděli streamování v režii Sony (systém Playstation) či Nvidie (systém zařízení Shield), ale vstup tak velkého hráče jako je Steam situaci zásadně mění. Tento obchod nabízí zdaleka nejvíce herních titulů pro PC, takže představuje největší potenciál pro PC hráče. Steam Link navíc funguje i bez spuštěné příslušné hry pořízené přes Steam, takže je možné spustit jakoukoliv hru, kterou máte v PC nainstalovanou – tedy i ty, které náleží jiným distribučním platformám (Origin, Uplay, Battle.net a další).

Aplikace mimo základního propojení s PC, na kterém je nainstalovaná služba Steam, nabízí možnost spárovat herní ovladač Steam Controller či jiný kompatibilní se smartphony. Samozřejmě ale lze ovladač i připojit klasicky k PC, pokud se nacházíte ve vzdálenosti, kterou přijímač dovolí. Dále je samozřejmě potřeba, aby byly obě zařízení, tedy počítač a mobil, připojeny k wi-fi síti, ideálně s pásmem 5 GHz.

První dojmy od Apple Insider:

Vzhledem k tomu, že je aplikace stále ve fázi betatestování, mohou se vyskytnout chyby, problémy se stabilitou a připojením. Během našeho testování nám například aplikace (testovaná na modelu Samsung Galaxy Note 8) opakovaně hlásila slabý signál, ačkoliv jsme byli v bezprostřední blízkosti routeru a hry se často drobně „sekaly“, ačkoliv výkon počítače na ně stačil bohatě. Aplikace nám také jednou zcela zamrzla.

Oproti streamování do televize má aplikace v mobilu výhodu například v tom, že při návratu na domovskou plochu Windows (pokud zavřete rozhraní Steam Big Picture), můžete používat dotykovou obrazovku pro pohyb myší. Klikání však není zcela ideálně odladěno (dvojklik většinou nedělá nic) a chybí také funkce kliknutí pravým tlačítkem. Jde také obraz přibližovat či oddalovat. V režimu mobilní aplikace jsme vyzkoušeli tituly jako Grand Theft Auto 4, Bioshock Infinite, Dishonored 2 či Super Meat Boy a všechny si s mobilním Steam Linkem poradily.

Používání mobilního streamování z knihovny Steam má samozřejmě stále svá omezení. Vedle jasného faktu, že si PC hry nemůžete vzít s sebou úplně všude, ale pouze v dosahu domácí wi-fi, musíte počítat právě s nedoladěností beta verze aplikace. Faktem dále je, že ne každá hra bude pro hraní na malé obrazovce mobilu ideální – ať už z hlediska detailů, které na malé ploše zaniknou či prostému faktu, že třeba starší hry nepodporují hraní s gamepadem a k mobilu tak budete muset připojit klávesnici a myš (či bezdrátově chytat signál od počítače). Na jednu stranu je tak mobilní Steam Link zajímavým nástrojem, který přidává PC hráčům o možnost navíc, jak si „zapařit“, na druhou však má celou řadu omezení, která plynou z používání malého displeje.

Kde se dozvíte víc

(anglicky) Valve’s PC game streaming service Steam Link launches in beta on Android

The Verge

With Steam Link app, your smartphone can be an imperfect gaming monitor

Ars Tecnica

(anglicky) Steam Link for Android hands-on: A nearly effortless game-streaming solution

Android Police
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny