Z hračky se stal nástroj teroristů. Drželi 100 000 lidí jako rukojmí

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pokud vám titulek připadá přitažený za vlasy, tak to jste asi netvrdli ve čtvrtek na letišti Gatwick v Londýně. A nebo v letadlech tam mířících. A nebo na letištích, čekajíc na letadla letící na Gatwick. A to všechno kvůli dronu.

Něco takového se stalo poprvé, i když incidentů s drony se v letectví stalo už mnohem víc. V Londýně se prostě nějaký vtipálek či možná hned několik spolupracujících vtipálků a nebo vyděračů či natvrdo teroristů rozhodlo, že vyřadí z provozu velké letiště. A Gatwich velké letiště je, druhé největší v Británii a osmé v Evropě. Ročně odbaví přes 40 milionů cestujících.

Dotyčným se podařilo letiště v podstatě zavřít na celý den a ještě na chvíli v pátek, o den později. Fyzicky se nikomu nic nestalo, jinak jsou ale škody velké. Do normálu se letiště bude dostávat celý víkend.

Zatím neznámý pachatel či pachatelé, to se zatím neví, létali v okolí letiště Gatwick s drony. Policii se je nepodařilo najít a nepodařilo se ani zneškodnit drony. I u nich se jistě neví, jestli byl jen jeden a nebo jich bylo víc. Co se ale ví s jistotou, útočník je uměl zručně ovládat a uměl se i dobře schovat. Navíc zjevně sledoval situaci a vždy se na chvíli stáhl, aby se v pravý okamžik zase vrátil na scénu.

Důvod této nebezpečné hry tedy není znám. Možná to byl pokus o přímý terorismus, protože když se i malý dron srazí s letadlem, tak to není žádná sranda. Případů se už stalo několik a když se vezme v potaz rychlost letadla a mnohdy pevné tělo dronu, tak to dopadne docela výrazným poškozením letadla. Dronu samozřejmě také, ale to není podstatné. Je vlastně zázrak, že se ještě nestala žádná fatální nehoda.

Ale také to mohl být pokus o hloupý žert, nebo nějaká akce aktivistů, kteří se rozhodli bojovat proti: letišti, dopravě, znečišťování ovzduší a tak dále. Vyberte si, důvodů může být milion a jeden je hloupější než druhý.

Dron je praktická věc. Ale i nebezpečná. Proto je jejich používání v mnoha zemích regulované a jsou pro jejich použití daná pravidla. Jenže ty mnozí nedodržují. Drony se zlepšují, mnohé běžné modely mají již dnes solidní dostup i dolet a najednou se z nich stávají plnoprávní členové leteckého provozu. Něco jiného jsou hračky na zahradu, ale modely za 10 000 už dokážou nadělat pořádnou paseku.

Události na letišti Gatwick jsou extrémem a sami jsme zvědaví, jestli se je britské policii podaří vyřešit. Zatím letiště spolupracuje s armádou, která má prostředky na rušení signálu mezi dronem a jeho operátorem, případné zaměření operátora. Jenže takový rušič signálu u letiště není příliš praktická věc. Stejně jako sestřelování dronu, které zatím nebylo u Gatwicku povoleno.

Takže zatím jediné doporučení je prosté. Pokud máte dron, chovejte se podle pravidel. Jinak vás to může stát svobodu na dlouhou dobu. Onen „vtipálek“ z Gatwicku může jít do basy až na patnáct let.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny