Hackli tisíce tiskáren a vyzývají: Odebírejte hvězdu YouTubu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hackerský útok na ohromné množství tiskáren má překvapivý motiv. Hackeři podporují současnou hvězdu YouTubu, Felixe Kjellberga pod přezdívkou Pewdiepie, který by mohl ztratit své prvenství v počtu odběratelů.

Minulý měsíc se hackeři zaměřili na zhruba 50 tisíc nezabezpečených tiskáren po celém světě, teď však tento počet ztrojnásobili. Na jejich povel totiž tiskárny vytisknou vzkaz „odebírejte Pewdiepie“. Jde ovšem také o vlastně takovou „veřejnou službu“, protože ke vzkazu přidávají i varování, že tiskárna není dostatečně zabezpečena a že by majitelé měli jednak podniknout nezbytné kroky k zabezpečení tiskárny a také rozšířit dále povědomí o tom, že i takového zařízení se dá zneužít.

Anonymní hacker dokonce i komunikuje s médii, například pro server BBC zaslal vyjádření, ve kterém píše o důsledcích takového jednání a že „hackování není jen hraní si s počítači, ale skutečná hrozba“. Dále vysvětluje že lze na dálku celkem jednoduše využít firmware tiskárny k jednak tištění podobných vzkazů, ale i dokonce ke zničení potřebného čipu s firmwarem. Lze do něj totiž opakovaně posílat data tak dlouho, dokud se nepřekročí limit zápisu – čip se tím „zavaří“ a vyřadí tiskárnu z provozu.

V současnosti se ví o případech, kdy tiskárny vyzývaly k odběru hvězdy YouTubu napříč Spojenými státy, Velkou Británií, v Argentině, Španělsku, Austrálii nebo v Chile. Všichni dostávají stejné vzkazy. Někteří uživatelé si je pobaveně vyvěšují na sociální sítě, jiní v tom však vidí citelný zásah do soukromí. Řešením je nainstalovat na tiskárny nejnovější bezpečnostní aktualizace (a firmware) a zároveň zvážit, jestli je nutné mít takové zařízení neustále připojené k internetu.

V pozadí této situace je zároveň právě souboj mezi populárním youtuberem Pewdiepiem (přezdívka Felixe Kjellberga původem ze Švédska), který byl až doposud na vrcholu žebříčku v počtu odběratelů jeho kanálu. Nyní mu však hrozí odsunutí na druhé místo, protože jej téměř dostihl indický kanál T-Series, který je zástupcem jedné z největších zábavních firem v zemi a publikuje zde upoutávky na filmy, hudbu či dokonce celé filmy volně ke zhlédnutí. Internet ovšem brání svého populárního youtubera a výzvy k odebírání jeho kanálu a naopak zrušení odběru T-Series lze najít prakticky na všech sociálních sítích.

Poewdiepie v současnosti vede asi o milion odběratelů, pomohla mu „očista“ neaktivních účtů, kterou provedli sami zástupci YouTubu. Přišel asi o 80 tisíc odběratelů, kdežto T-Series ztratilo 300 tisíc. Źivě můžete „závod“ v číslech sledovat v nejrůznějších živých přenosech.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny