Nejvíc nenáviděné video na YouTubu pochází přímo od jeho tvůrců

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Každoroční přehlídka trendů na serveru YouTube se změnila v masivní vyjádření nesouhlasu diváků proti platformě, která už se více soustředí na pozornost inzerentů než na samotné tvůrce.

YouTube Rewind je seriál videí, kterým zástupci YouTubu shrnují trendy za uplynulý rok. Formou krátkého videa zvýrazňovali ty nejzásadnější tvůrce, vzdávali poctu důležitým momentům a memům roku. Letos se však přístup YouTubu znatelně změnil a místo souhrnu trendů diváci dostali spíš něco jako reklamu na YouTube s „nezávadnými“ tvůrci, které autoři cílili spíše na přilákání inzerce a naopak pod pokličku schovali ty momenty, které se jim „nehodily do krámu“.

Video sice pokrývá zdaleka nejsilnější téma, které plní obsah videí, kterým je hra Fortnite, ovšem zároveň se míjí hned několika nesouvisejícími hosty. Zahrnuje třeba herce Will Smitha, moderátory televizních show Trevora Noaha nebo Johna Olivera a také hvězdu z konkurenčního Twitche Ninju. Všechno to jsou ovšem jména, které přidávají YouTubu na atraktivitě, takže dostávají přednost před skutečnými tvůrci videí.

Ve videu dále není ani jediná zmínka ohledně kontroverzí, kterých bylo v roce 2018 hned několik. Jistě, chápeme že si YouTube asi třeba video prominentního youtubera Logana Paula, který natočil v japonském lese sebevražd skutečnou mrtvolu, za rámeček nedá, ale YouTubem se za uplynulý rok prohnala spousta dalších témat, které zůstaly nejmenovány. Chybí skutečné hvězdy ve sledovanosti jako Shane Dawson nebo JonTronShow, chybí větší reprezentace různých tématických kategorií než jen hudby a zábavy, zkrátka chybí skutečná sebereflexe.

Nejnenáviděnější videa na YouTubu

  1. Baby
  2. YouTube Rewind 2018: Everyone Controls Rewind
  3. It’s Everyday Bro
  4. Call of Duty: Infinite Warfare Reveal Trailer
  5. Can this video get 1 million dislikes?
  6. Despacito
  7. Friday
  8. How It Is (Wap Bap …)
  9. Cortando o Botão do YouTube
  10. Masha and the Bear: Recipe for Disaster

Diváci to YouTubu samozřejmě dali jasně najevo. Video schytalo několik dní po zveřejnění rekordní množství označení „to se mi nelíbí“ (dislike) a atakuje první příčku zde dlouhodobě nejnenáviděnějšího videa, hudebního klipu od Justina Biebera. Současným tempem jej hravě předežene. YouTube tak samo obsadí první příčku v seznamu nejhorších videí na vlastním serveru.

Lepší práci v ohlédnutí za trendech odvádí například Google, který každoročně ukazuje ve formě videa trendy ve vyhledávání. Jeho pojetí je zajímavější i nestrannější, lidé už zde sami do komentářů píší, že ohlédnutí za rokem 2018 se v pojetí Googlu povedlo výrazně lépe:

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny