Samsung si nepohlídal klíčový patent. Už ho má čínská konkurence

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tak tohle mění pravidla hry. Samsung přišel o významný náskok při přípravě skládacího smartphonu. Jeho prvenství je významně ohroženo a se skládacími smartphony mohou přijít v podstatě všichni čínští konkurenti. A budou mít jeho technologie.

Že se v Číně kopíruje kde co, to je známá věc a třeba aktuální americký prezident Donald Trump proti tomu bojuje cly a dalšími restrikcemi pro dovoz zboží z Číny. Jenže tentokrát to je spíš příběh průmyslové špionáže. Samsung v tom hraje hlavní roli, i když je to spíš příběh „o něm bez něj“.

Jihokorejská prokuratura totiž ve čtvrtek zatkla devět manažerů společnosti Toptec. Tato firma vyrábí průmyslové stroje pro výrobu displejů a ano, dodává je i Samsungu. Dál už jsou informace skoupé, takže musíme předpokládat, že Toptec připravoval stroje pro výrobu flexibilních displejů Samsungu. Tudíž se asi dostal k výrobním plánům a technologickým detailům.

Toptec jistě měl se Samsungem podepsané dokumenty, že informace nepředá dál, jenže podle prokuratury je dál předal. A nikoliv zadarmo, nechal si za ně zaplatit. Částka to nebyla malá, v přepočtu zhruba 300 milionů korun. A podle informací z prokuratury, plátcem a zároveň příjemcem důležitých podkladů byl anonymní čínský výrobce displejů.

Za prodej dokumentů je obviněn CEO Toptecu a osm dalších manažerů. Vyšetřování se rozjíždí, Samsung je samozřejmě rozezlený a i prokuratura tvrdí, že je to velmi závažný zločin. Ukradené materiály totiž obsahují klíčové informace pro jeden výrobní proces flexibilních displejů, nezbytné součásti ohebných smartphonů. Má se jednat o laminační proces, který zajistí ohebnost a zároveň odolnost panelů. Samsung prý technologii ladil šest let a investoval do ní několik stovek milionů dolarů.

Logicky ale detaily známé nejsou. Ovšem i z toho mála, co vyplulo na povrch, je jasné, že Samsung tímto prohospodařil slušný náskok. Asi ne přímo vlastní vinou, ale je možné, že podcenil partnery a bezpečnost.

Co z toho plyne? Že sice Samsung začne prodávat na jaře svůj první flexibilní smartphone, pokud tedy bude mít displeje na čem vyrábět, protože s dodavatelem výrobních technologií Toptecem to asi teď bude všelijaké.  Jenže čínská konkurence bude hned následovat, technologii už má. Asi to skončí pořádnou právní bitvou, ale je to Čína, takže to ještě bude zajímavé.

Mimochodem, skládací smartphone slíbilo na únorový veletrh MWC čínské Oppo. Asi už našlo dodavatele displeje, můžeme škodolibě dodat.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny