Máme sedět na zadku. Cestování je podle něj genocida

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na článek jsme narazili náhodou, web a2larm běžně nečteme. Ovšem článekPříprava genocidy ve veřejném zájmu?“ od autora Milana Smrže je tak závažné čtení, že vás o něm musíme informovat.

Závažné čtení je to z prostého důvodu, taková snůška polopravd a nepravd se dnes v médiích objevuje jen zřídka. V kostce, autor brojí proti paralelní dráze Ruzyňského letiště. Základní premisa je v pořádku, výhrady proti nové dráze na Ruzyni má kde kdo a je to jejich právo. Ostatně, i proto o dráze rozhodují soudy. Jenže autor místo rozboru logických argumentů, jako vyšší hluková zátěž v okolí letiště, přechází na globální holokaust způsobený leteckou dopravou.

Milan Smrž je aktivista a lobbista za čistou energii. Angažuje se v solárech. Web a2larm je pak levicově zaměřené aktivistické médium, ale velká část článků je v rámci nastaveného diskurzu akceptovatelná. Nikoliv však tento pamflet.

Podle autora jsme na pokraji vyhubení života na zemi. Což je samozřejmě blbost, nejsme od vymírání života dál než kdy jindy. Naopak, kdysi už mnohem hůř bylo a byla to práce samotné matičky země. Ale to asi většině vysvětlovat nemusíme. Stejně tak chápeme, že agresivní spotřeba všeho má své limity a je nutné o tom minimálně přemýšlet. Ale genocida? Ne, tu způsobují války a lokálně různé aktivity. Ovšem nikoliv letecká doprava.

Podle autora je letecká doprava ekologicky nebezpečná a turismus zbytečný. Autor předpokládá, že se letadly do Prahy (a i jinam) hrnou jen turisté za levným alkoholem a děvčaty. To je samozřejmě hloupost a to jsme ještě velmi diplomatičtí. Turismus je primárně o poznávání a navíc to zdaleka není jediný důvod využívání letecké dopravy. A jak jsme si už dříve spočítali, letecká doprava je v podstatě ekonomická. Pozemní dopravní prostředky v mnoha případech nevychází výhodněji.

Milan Smrž je aktivní i na jiných publikačních platformách, kde se věnuje primárně obnovitelným zdrojům energie. Což je v pořádku, pokud by po A řekl i B. Tedy když je takový ochránce životního prostředí, proč mu nevadí solární plantáže. Proč mu nevadí větrníky větrných elektráren, které zcela mění pohled na krajinu. Když už chce zachraňovat svět. Proč nepíše, jak se snižuje spotřeba všech dopravních prostředků. A proč nepíše, že s letadly nemusíme krajinu zahušťovat dálkovými silnicemi nebo železnicemi. A že když přestane foukat a svítit slunce, tak si nerozsvítíme a zmrzneme? Tak můžeme pokračovat do nekonečna.

Autor svůj článek končí slovy, že vlády upřednostňují „podnikatelské fosilní plány a brzdí výstavbu levné obnovitelné energie“. A my říkáme, pokud chce autor něco změnit, tak musí ubrat. A to zásadně. Protože podobné výkřiky z něj dělají jen naprostého argumentačního diletanta a aktivistu pro svůj byznys či svůj světonázor.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny