Evropská kosmická agentura natočila nejdelší časosběrné video Země

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Video bylo pořízeno k příležitosti 20. výročí stanice ISS na oběžné dráze Země. Na YouTubu jej vidělo za týden přes 100 tisíc lidí.

Timelapse (časosběrné video) má celkem 15 minut a zabírá celé dvě cesty orbitální stanice ISS (International Space Station) okolo planety Země. Jedna taková cesta trvá stanici celkem 90 minut rychlostí , snímky tak nepřetržitě sbírala tři hodiny. Celkem nasbíral člen posádky, Něměc Alexander Gerst, který měl timelapse na starost, 21 375 snímků. Ty složil do jednolitého videa, zrychlil 12,5x a nahrál na server YouTube, kde je možné video sledovat až v rozlišení 4K.

Časosběr začíná ve dne nad Tuniskem, směřuje dále přes Itálii. Brzy se začne stmívat a nad Čínou už je noc, zde jsou naopak hezky vidět světly ozářená města. V jednu chvíli dokonce můžete sledovat i záblesky bouře nad Pacifickým oceánem. Celou trasu, včetně pohybu slunečního světla, vám navíc přesně ukazuje šikovná mapa vpravo nahoře.

Na serveru YouTube je možné najít celou řadu dalších časosběrných videí pořízených z ISS, jedná se však zpravidla o kratší úseky složené do delších videí. To ovšem nic nemění na tom, že se jedná o velmi povedený relaxační materiál:

Video bylo natočeno k příležitosti 20. výročí provozu stanice ISS, které slavily vedle Evropské kosmické agentury (ESA) i další organizace po celém světě. První modul byl vyslán na oběžnou dráhu Země 20. listopadu v roce 1998.

Evropská kosmická agentura – Wikipedie

Evropská kosmická agentura ( European Space Agency, ESA; Agence spatiale européenne, ASE) je mezivládní organizace pro využití vesmíru, která má v současnosti 22 členských států včetně České republiky. Sídlo jejího ředitelství je v Paříži a její jednotlivá centra jsou ve zbytku Evropy.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny