Recenze Nokie 7.1: Čistý, krásný a trochu drahý Android

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pokud se řekne designově povedený a čistý Android, napadne nás mimo jiné Nokia 7.1. Je to smartphone, který zaujme víc, než bychom čekali, ale zároveň nemá příliš příznivou cenu.

Nokia vsadila na to, co funguje. Spolupráce s Googlem je pro mnohé uživatele a příznivce Androidu velkým lákadlem zejména tam, kam samotný Google nerad vozí svoje pixely. Jeho nejnovější přírůstek do rodiny smartphonů, Nokia 7.1 dělá čest svému „čistokrevnému“ původu a zároveň si půjčuje i trochu těch módních trendů, co se designu týče. Ovšem chápeme, že ne každému se bude cena 8 799 korun za single SIM variantu líbit.

Co si o ní myslíme?

„Nová sedmička“ (tak Nokia oficiálně říká modelu 7.1.) působí až překvapivě prémiové a trochu i kompaktně, díky 5,8palcovému displeji s širším rámečkem pouze pod obrazovkou a trendy výřezem. Použité materiály jsou na vysoké úrovni a máme zkrátka pocit, že v ruce držíme něco, na čem si dal výrobce skutečně záležet.

Po softwarové stránce je to zkrátka perfektně čistý android, bez jediné šmouhy. Brzy dostane verzi 9.0 Pie a je to tak ideální adept pro ty, kteří by na našem trhu rádi viděli nové pixely, ale ví, že se to nejspíš zase nestane. Jen pozor, že je to veskrze model střední třídy, čistý android je sice svižný, ale na nějaké výkonnostní hody se moc netěšte, model pohání běžný procesor střední třídy Snapdragon 636. Přesto oceňujeme, že jde s dobou – je tu výřez displeje, tedy design s minimálními rámečky, skleněná záda i dva snímače na zádech. Nokia přihazuje navrch podporu HDR10 u displeje nebo třeba vyladěný fotoaparát.

Silné stránky

+Vyladěný displej se skvělým podáním barev díky HDR
+Čistý Android, připravený na nejnovější verzi mezi prvními
+Nadprůměrný fotoaparát
+Rychlá čtečka otisků prstů
+Kvalitní, prémiově působící design

Slabé stránky

– Na model střední třídy vysoká cena
– Skleněná záda přitahují otisky prstů
– Menší kapacita baterie (3 060 mAh)
– Na českém trhu zatím pouze v single SIM variantě
– Na bradu pod displejem by se vešla senzorová tlačítka

Kdo by si ji měl koupit?

Nokia 7.1. zaujme jak všechny příznivce čistého Androidu, kteří chtějí mít nejnovější verzi systému mezi prvními, tak zkrátka všechny, kteří touží po líbivém a hlavně výrobcem nijak „nepřeplácaném“ telefonu. Nokia 7.1. dokáže nabídnout všechny moderní trendy (výřez displeje, tenké rámečky, duální fotoaparát) a přesto být stále tak trochu svá, což se může leckomu líbit.

Pro koho rozhodně není?

Pro ty, kdo chtějí telefon střední třídy a shánějí nejlepší poměr ceny a výkonu. Za výše zmíněných skoro 9 tisíc už mnohdy seženete modely vyšší střední třídy či dokonce některé prémiové kousky, naopak podobnou výbavu jako má Nokia 7.1. najdete i u telefonů o několik tisícikorun levnějších. Nokia 7.1. je zkrátka v tuto chvíli telefon pro „srdcaře“ než ty, co skutečně chtějí za své peníze dostat maximum.

Videorecenze na YouTube kanále MrWhoseTheBoss:

Kde se dozvíte víc

Recenze Nokia 7.1: Výřez pro konzervativce

Mobilenet

Nová Nokia 7.1 upoutá vykousnutým HDR displejem a tělem ze skla a hliníku

Mobilmania

Nokia má novou „sedmičku“, vylepšuje foťák i displej

iDNES.cz

Nokia 7.1 oficiálně: láká na PureDisplay a duální fotoaparát Zeiss

Smartmania
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny