Značka Palm se vrací, do boje s konkurencí nasadí minimobil

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Už vás štvou všechny obří plácačky, které výrobci prezentují jako moderní smartphony? Legendární a obnovený Palm má pro vás řešení. Problém ovšem je že si tu velkou plácačku stejně musíte pořídit, bez ní nový kompaktní Palm nebude fungovat.

Éra PDA neboli osobních digitálních asistentů je už dávno pryč. Zcela je nahradily smartphony, které zvládnou to samé, lépe, rychleji a ještě toho umí mnohem víc. Právě na vlně „PDAček“ jela firma Palm, která stála za několika legendárními přístroji (očíslovanými jednoduše římskými číslicemi) a posléze i několika smartphony (třeba modelem Pre). Firma ale nestačila držet krok s dobou a poté, co ji koupil americký Hewlett-Packard došlo k poklesu tržeb a nový majitel radši značku rozebral na součástky, než aby ji udržoval dále při životě. Před dvěma roky ji pak koupilo čínské TCL.

Palm Pre – Wikipedia

The Palm Pre , styled as palm prē, is a multitasking smartphone that was designed and marketed by Palm with a multi-touch screen and a sliding keyboard. The smartphone was the first to use Palm’s Linux based mobile operating system, webOS. The Pre functions as a camera phone and a portable media player, and has location and navigation capabilities.

Právě pod křídly TCL se nový Palm vrací na trh, ovšem zatím jen se střídmými ambicemi. Oficiálně se začne prodávat pouze v USA a to ještě jen u operátora Verizon. Není jisté, kam dál se mobil podívá. Vzhledem k poměrně zásadnímu háčku, který toto zařízení má však trochu chápeme, že se do toho Palm nepouští víc zostra.

Nový Palm (výrobce smartphone nijak neoznačoval, takže je to prostě ten „Palm“) má totiž jedno velké „ale“, a sice že bez propojení s klasickým smartphonem nefunguje. Ano, můžete jej nosit samostatně a provádět s ním většinu činností stejně jako s každým jiným smartphonem, ovšem bude i tak v podstatě kopírovat obsah vašeho hlavního telefonu a sdílet s ním i SIM. Netušíme, proč je zde synchronizace mezi zařízeními až tak drastická, když Palm evidentně umí fungovat sám o sobě, ale je to zkrátka (zatím) tak.

Mobil je to ovšem jinak poměrně lákavý. Hlavně pro ty, co chtějí skutečně malý smartphone. Tento totiž schováte do dlaně, má mít rozměry zhruba jako kreditní karta a jeho displej má na dnešní poměry drobně působící úhlopříčku – pouhé 3,3 palce. Díky tomu se tak spokojí s HD rozlišením, které na tak malé ploše stále vykouzlí velmi jemný obraz.

Palmu jinak ale prakticky nic nechybí. Pohání jej procesor Snapdragon 450, vejde se do něj 32 GB dat, funguje na operačním systému Android, má dva fotoaparáty (12 MPix na zádech, 8 MPix nad displejem) a dokonce je i vodotěsný. Ve výbavě mu však chybí třeba čtečka otisků prstů nebo sluchátkový jack. Baterie má také vzhledem k drobným rozměrům hodně malou kapacitu – pouhých 800 mAh. I to by ale prý měslo stačit na celodenní provoz.

Není to zkrátka ideální řešení, ale pořád je to jisté východisko pro ty, co chtějí mít skutečně maličký mobil, ale nepřijít o moderní funkce smartphonů. Uvidíme, jestli má Palm nějaké další plány do budoucna, zda se třeba neobjeví i nějaký samostatně fungující drobek a hlavně jestli se odváží překročit hranice USA i třeba k nám do Evropy.

 

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny