Honor ukázal nový levný hit, premiéru dovezl na Pražský hrad

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Výrobce Honor chrlí jeden model za druhým a v divokém tempu zřejmě jen tak nepoleví. Nejčerstvějším přírůstkem do jeho nabídky je model Honor 8X, který si odbyl globální premiéru v Praze.

Cenová kategorie „dražší než pět, ale levnější než deset tisíc“ je poměrně častým bojištěm. Výrobci se zde přetahují o titul, kdo dovede vyrobit takový telefon, který nejblíže připomíná model z prémiové třídy ale zároveň na něm co nejvíce ušetřit. Právě Honor je zástupcem přeborníka v tomto oboru. Jeho modely ve „vyšší střední“ mají mnohdy spoustu funkcí půjčených z prémiové třídy ale zároveň nestojí moc. Model 8X je tomu velmi zdárným příkladem.

Začněme od vzhledu. Honor 8X má kovový rámeček, skleněná záda a hned tři lesklá barevná provedení, která ještě zadní kryt rozdělují do dvou barevně oddělených zón. Celý vzhled má připomínat klasické fotoaparáty, což podtrhuje fakt, že si výrobce se vzhledem pořádně vyhrál a nenechal jej nudný jako známku toho, že na to zkrátka nezbyly peníze (Pocophone od Xiaomi o tom něco ví).

Rozbalení krabičky na YouTube kanálu Mrwhosetheboss:

Displej je dalším prvkem, u kterého se divíme, že se jej najdeme u levnějšího telefonu. Je to 6,5palcový Full HD+ IPS displej s opravdu tenkými rámečky. Výřez v horní části je oproti celé ploše displeje drobný, brada pod displejem je jen nepatrně širší než u prémiových iPhonů. Díky tomu se v podstatě obří displej vešel do těla, které ještě před rokem měly 5,8palcové modely s pouze protáhlou obrazovkou nebo starší 5,5palcové mobily s „klasicky“ tlustými okraji.

Tak kde se šetřilo? Na hardwarové výbavě by se něco našlo, třeba konektor microUSB je vždy známkou toho, že na moderní USB-C nebyly peníze. Nelze ani čekat nejsilnější procesor, Honor 8X se spokojí s Kirinem 710, což je ale v podstatě „nejvýkonnější z průměrných“. V kombinaci s 4 GB operační paměti a 64 GB v nižší či 128 GB ve vyšší paměťové verzi telefon rozhodně ostudu neudělá. Má navíc stejně jako model Play funkci GPU Turbo, která pomůže hráčům dosáhnout lepšího výkonu ve hrách.

Že by byl ochuzený fotoaparát? Ani to se říci nedá. Honor 8X se pyšní 20MPix (f/1,8) hlavním snímačem doplněným o 2MPix pomocníka s hloubkou ostrosti. Umí vylepšený noční režim kombinací několika snímků do jednoho. Umí zpomalené video o snímkovací frekvenci 480 fps. Má umělou inteligenci, která rozpozná focenou scénu. Ani na selfie kamerce se nešetřilo, i ta disponuje umělou inteligencí a má rovněž 20MPix rozlišení.

Navrch telefon přihazuje třeba certifikované tlumení modrého světla pro šetření vašich očí, odemykání telefonu pomocí rozpoznání obličeje, slušnou 3 750mAh baterii nebo řádně rozdělený slot pro SIM a paměťovou kartu s hezky 3 přihrádkami pro Dual SIM režim a rozšířenou paměť zvlášť. To vše za 6 990 korun v 64GB variantě či 7 990 korun za dvojnásobné úložiště.

Telefonu zkrátka není moc co vytknout. Nejenom, že z trhu vytlačuje své sourozence od Huawei (Nova 3i může s jeho příchodem v podstatě opustit obchody, protože vede Honoru 8X zkrátka nemá smysl). ale poradí si i s konkurenty, byť uznáváme, že v kategorii okolo 8 tisíc existují i jiné zajímavé volby. Každopádně jde o další povedený kousek, na který je třeba při výběru nového levnějšího (ale ne až zas tak levného) telefonu určitě vhodné myslet.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny