Facebook má vlastní seznamku. Je to dobrý nápad?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Facebook už dávno není jen stránka, kde si navzájem čteme statusy o tom, co měl kdo ten den k obědu. Vedle obvyklých funkcí jako jsou skupiny, stránky, události či tržiště zde půjde si i vybírat partnery.

Kdo se bál, že Facebook jen slepě okopíruje Tinder, populární seznamku kde hodnotíte své protějšky jednoduchými gesty po displeji pro „líbí“ nebo „nelíbí“, bude příjemně překvapený. Facebook Dating, jak se nová služba sítě Marka Zuckerberga jmenuje, jde vlastní cestou. Účast v „randící sekci“ je čistě dobrovolná a pokud zde neuložíte své osobní údaje, nebudete pro ostatní viditelní.

Facebook Dating vyžaduje váš věk, jméno a stručný popis sama sebe, případně vaše zájmy. Na rozdíl od Tinderu, který dovoluje si navzájem psát až potom, když nastane shoda v „líbí se mi“ od obou protějšků, můžete na seznamce Facebooku psát komu chcete. Jediným omezením je fakt, že můžete denně napsat maximálně 100 jiným lidem, což se zcela upřímně nezdá být zrovna dvakrát svazující.

Dalším omezením je pak také fakt, že na svém profilu mohou mít majitelé zařízení s iOS maximálně devět fotek, na Androidu pak dvanáct. Pokud si s někým začnete psát, je zakázáno připojovat ke zprávám obrázky a videa. Ovšem stejně jako na Tinderu si můžete nastavit, v jak velkém radiusu od vaší polohy dané GPS (maximálně do 100 kilometrů) chcete poznávat jiné lidi. Chytré je na tom to, že služba sama filtruje lidi, které už máte v přátelích a nezobrazuje je.

Zdá se nám to jako celkem riskantní krok ze strany Facebooku. Poté, co se přes tuto populární službu přehnal skandál s uniklými daty z Cambridge Analytica a ještě jej máme v živé paměti se zdá být seznamka jako další z možných problematických služeb, jejichž funkcionalitu je třeba pořádně ohlídat. Můžeme si být jisti, že nás Facebook „omylem“ nezařadí na seznam zájemců o patnera? Bude zájem o internetové randění jen dalším nástrojem k tomu, aby o nás sociální síť získala další informace zneužitelné k reklamním účelům?

Vůbec nejdivnější je však na celé službě právě ona volnost v tom, že můžeme psát komu chceme. To se totiž může zvrhnout v hotový ráj stalkingu, virtuálního obtěžování a dalšímu nevhodnému chování. Zejména ženy si vybírají služby jako Tinder z prostého důvodu: mohou si vybrat, kdo jim smí napsat. Zde je dovoleno podstatně víc a věříme, že některé profily skutečně bude zasypávat až zmíněných 100 zájemců denně. A zdaleka ne vždy budou návrhy jen rázu „zajdeme na večeři?“. Je skutečně v zájmu Facebooku vytvořit takové prostředí?

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny