Nové iPhony XS, XS Max a XR: mega výkon a mega cena

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Apple podle očekávání představil trojici nových iPhonů. Navazují na loňský iPhone X a jelikož máme mezirok, tak se podle tradice jmenují XS. Tedy přesněji, tak se jmenují dva z nich, třetí netradičně XR.

Pokud vám přijde označení XS divné a evokuje vám malou velikost oblečení, tak to je špatně. V Americe iPhonu X nikdo neříká iks ale iPhone ten, jelikož ono X je římská číslice 10. Takže to jsou iPhony 10S a 10R. Ale znáte to, v Česku to jsou ixka.

Podstatné novinky nečekejte, inovace odpovídají vylepšení, zcela nové modely to nejsou. Všechny tři iPhony mají nový procesor A12 Bionic, který asi bude extrémně výkonný. Alespoň na prezentaci to Apple sliboval a zkušenosti z předchozích let naznačují, že to tak opravdu bude.

Hlavní modely XS a XS Max (to je opět nové označení, doposud se velké iPhony jmenovaly Plus) mají velké displeje. Ty tam jsou doby, kdy Apple úhlopříčkami zaostával. XS má 5,8 palce, XS Max dokonce 6,5palcový displej. Ani rozlišení není špatné, ale je tradičně applovsky atypické: 2 436 x 1 125, respektive 2 688 x 1 242 pixelů. Oba jsou to OLED displeje přes celé čelo a s typickým výřezem.

Levný, tedy v kontextu XS, model XR má obyčejný LCD panel, o kterém Apple tvrdí, že je mega nejlepší LCD displej na mobilu vůbec. Věřte nevěřte, tak to výrobce tvrdí. Při úhlopříčce 6,1 palce má rozlišení 1 792 x 828 pixelů. Což není moc, není to ani full HD.

Paměti mají všechny modely dost. Tradičně bez paměťovek to je ale potřeba. Základ je u všech 64 GB, XS a XS Max pak mohou mít 256 a 512 GB, model XR má pak buď 128 nebo 256 GB. Novinkou je, že XS a XS Max podporují dvě SIM. Ale klasicky dvě plastové kartičky strčíte jen do čínských verzí. Ve zbytku světa je to kombinace klasické SIM a eSIM. Jenže třeba v Česku eSIM žádný operátor nepodporuje. Možná budou pro ně nové iPhony impulzem.

Důležité jsou foťáky, podle prezentace famózní. Že budou dobré, to je jasné, ale v praxi uvidíme, jak to bude doopravdy. XS a XS Max mají dvojitý fotoaparát, každý s rozlišením 12 Mpix. Širokoúhlý a tele s dvojitým zoomem. Světelnost je f/1.8 a f/2.4. Objektivy kryje safírové sklo, funkcí mají milion. Těšíme se na test. Levnější XR má jediný objektiv, který je shodný se širokoúhlým z lepších modelů.

Přední fotoaparát má rozlišení u všech 7 Mpix při světelnosti f/2.2. Podstatné je, že je to TrueDepth kamera, kterou telefon používá pro odemčení přístroje skenem obličeje. Čtečku otisků už iPhony nemají.

Pikantností je, že Apple neuvádí ani u jednoho modelu výdrž baterie. Musíme si vystačit s tím, že XS vydrží o půl hodiny déle než loňský iPhone X, větší XS Max pak vydrží déle o hodinu a půl. XR pak srovnává s iPhonem 8 Plus a opět je zde k dobru 90 minut. Všechny telefony mají bezdrátové nabíjení.

Jednou z nejdůležitějších vlastností nových iPhonů je jejich cena. A ta je doslova šílená. XR jako nejlevnější startuje na 22 500, XS na 29 990 (což je stejně jako u loňského modelu X), největší XS Max začíná na 32 990 Kč. Ovšem pikantní je, kde končí, tedy kolik stojí nejvyšší specifikace. Podržte se, za nejlepší iPhone zaplatíte 43 500 korun! Ano, opakujeme, 43 500 korun. Přes 40 000 se lehce dostane i nejvyšší specifikace menšího modelu XS a to o 500 korun. Starší modely pak dneškem zlevňují, ale na to se podíváme v samostatném článku.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny