Letenky na dovolenou last minute. Překvapivě to není taková hrůza

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pokud jste z nejrůznějších důvodů nemohli koupit letenky na dovolenou v předstihu, tak pro vás máme relativně dobrou zprávu. Na poslední chvíli to není tak strašné, jak jsme si mysleli.

Samozřejmě záleží, nakolik jste flexibilní. Odlety koncem týdne s návratem ve stejných dnech jsou dražší než když poletíte uprostřed týdne. Nejlevněji se dostanete do Itálie, ale ani Španělsko nestojí nesmyslnou sumu. Drahé je tradičně Řecko, kam toho od nás moc nelétá a dost šílené jsou ceny letenek mimo Evropu. Dodáváme, že všechny ceny letenek po Evropě jsou bez odbaveného zavazadla, s ním počítejte s cenami přibližně o 1 000 korun vyššími. Zkoušeli jsme týden v srpnu od 7. do 14.

Miláno sice není u moře, ale dá se k němu dojet a navíc se můžete zastavit v horách nebo v nějakém zajímavém městě po cestě, třeba ve Veroně. K moři je to pak podobně daleko na jih i na východ, buď ke Středozemnímu nebo k Jadranu. Do Milána se dostanete vcelku bez problémů za zhruba 2 600 korun a ještě si budete moci vybírat. Alternativou jsou o něco dražší Benátky nebo levnější Bergámo.

Naopak pokud byste chtěli na Sicílii, tak si musíte připravit už okolo 6 600 korun a poletíte s přestupem. Ještě dražší je Řecko. Třeba do Heraklionu na Krétě se dostanete nejlevněji taktéž za 6 500 korun, ale třeba přímé lety vyjdou už na 8 000 korun. Pokud můžete letět z německých nebo rakouských letišť, ušetříte. A nebo hledejte v nabídkách cestovek letenky last minute, ale ty jsou obvykle nejpozději na příští týden.

Rozumné ceny jsou do Španělska, kde to z Barcelony nebo Malagy máte k moři co byste pěšky došli. Do Barcelony se dostanete z Prahy za 4 000 korun přímým letem, o fous levnější jsou letenky s přestupem. Malaga je dražší, ale s přestupem za 4 500 a přímo o tisícovku dráž jsou v plné sezóně a při koupi na poslední chvíli naprosto akceptovatelné ceny.

To mimo Evropu jsou naopak ceny šílené. Třeba takový New York vyjde nejlevněji na 23 000 korun, ale to jen když vám nebude vadit let přes Moskvu nebo Kyjev. Přímé lety jsou za víc jak 40 000 korun a běžné trasy neseženete pod 30 000. Pokud opravdu nepotřebujete letět, počkejte do září, kdy ceny klesnou na relativně normální úroveň.

Žádné extra ceny nečekejte ani do Asie, třeba Bangkok vyjde nejlevněji na 16 500 korun, což je asi nejvyšší základní cena, kterou jsme za poslední dva roky viděli. Další města jsou ještě dražší. Navíc v Thajsku a okolí teď není sezóna a může pršet. I když to nejhorší přijde až s podzimem. Naopak ubytování bude levné. Ideální počasí je na Bali, ale tam se teď pod 20 000 korun nedostanete. A na místě je drahé ubytování.

Vysoké ceny za hotely čekejte i v Evropě, stejně jako ceny dalších služeb. U ubytování můžete zkusit různé pronájmové platformy (AirBnB) u půjčení auta toho moc nevymyslíte. Španělsko je nejlevnější, tam ceny začínají na 2 500 korunách za týden, jinde počítejte s dvojnásobkem, ale to jsou často nabídky pro sebevrahy. Určitě se vyhněte Goldcaru a přečtěte si recenze ostatních půjčoven.

Slušné nabídky vyjdou na 5 000 korun za malé auto na týden. Prostě je sezóna, která není dlouhá, tak se musí vydělávat. Proto když si všechny náklady sečtete, tak je porovnejte s kompletními zájezdy Last Minute. Klidně mohou vyjít výhodněji.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny