Vrátí banán lesk obyčejným mobilům? Právě se začíná prodávat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zkuste si najít nějaké obyčejné mobily. Nikde nic, jako by ze světa zmizely. Média o nich nepíší, obchodníci se jimi nechlubí, přitom se jich po světě stále prodávají ročně desítky či spíš stovky milionů.

Všude samé smartphony. V médiích, na billboardech, v televizi na webu. O klasických telefonech většinou ani čárka. To samé na webech obchodníků, obyčejné mobily jsou schované někde vzadu. Tedy se dvěma výjimkami: poslední dva roky se píše o Nokiích 3310 a 8110.

Pokud nahlédneme do českých obchodů, tak z velkých značek prodává obyčejné mobily právě jen Nokia. Pak jsou to různá Evolvea, Caty, Aligatory nebo Dora. Už ani Alcatel nic nemá. Když se pak na obyčejné mobily podíváme detailně, tak představují zhruba tři kategorie: odolné, seniorské a obyčejné. Což dost pravděpodobně ukazuje i na cílovou skupinu těchto přístrojů v našich končinách.

Všechny mají jedno společné, jsou opravdu obyčejné, s mizernými displeji, slabou výbavou, plastovými kryty a relativně nízkou cenou. Nejdražší stojí asi 2 300 korun, nejlevnější pak jen 380 korun. A volat se s ním dá i za takovou směšnou cenu.

Ve světě je samozřejmě situace různá a mnohde jiná. Asi největším trhem feature phonů, jak se jim odborně říká, je Indie. Tam dokonce meziročně prodeje výrazně rostou, což se o smartphonech loni říct nedalo, jejich trh dokonce meziročně stagnoval. Pokud vás zajímá, kdo tamnímu trhu vévodí, tak vám to stejně jako nám nic neřekne. Je to značka Reliance Jio, což je i operátor. Ten hodně vyrostl, naopak Samsung meziročně hodně ztratil. Ještě v roce 2016 byl dokonce jedničkou.

Ano, Samsung stále vyrábí obyčejné mobily a to hned několik modelů. U nás je už dávno neprodává, ale nabídka například v Indii je takováto. Top model má dokonce zadní i přední foťák. Ale zázraky nečekejte i s tím nejlevnějším smartphonem se to srovnávat nedá.

Což platí globálně, na trhu neexistuje jakýkoliv lepší obyčejný tlačítkový mobil. Ať už po stránce výbavy tak po stránce designu a použitých materiálů. Asi na takový přístroj neexistuje trh, podobně jako na smartphony s mechanickou QWERTY klávesnicí (s pár výjimkami). Přitom obě kategorie byly dřív oblíbené a hojně zastoupené. Ale dnes je prostě jiná doba a pravděpodobně by zákazníci obyčejný mobil za – řekněme – 5 000 korun nekoupili.

Obloukem se vrátíme na začátek k banánu. Nokia po svém loňském restartu chrlí jeden smartphone za druhým a docela se jí daří. Loni pak přidala moderní variantu svého klasického modelu 3310 a je to stále hit. Technicky úplně obyčejný mobil (výbavou stejný jako jiné levnější obyčejné Nokie) se drží klasického designu a lidem se to líbí. Proto Nokia připravila retro model i letos. Jmenuje se 8110 a je to reinkarnace legendárního banánu.

Banánu proto, že telefon má prohnutý tvar a vysouvací kryt klávesnice. Původní Nokia 8110 je z dnešního pohledu ultra retro, telefon je z roku 1996, takže s moderní variantou v podstatě mimo vzhledu nemá nic společného. Novodobá Nokia 8110 totiž umí i 4G, což je v kategorii tlačítkáčů dost výjimečná funkce.

Výbava je sice z pohledu smartphonů tristní, ale ve své kategorii dostatečná. Barevný displej je dobře čitelný, do telefonu jdou nainstalovat i nějaké aplikace a to včetně Facebooku, Google Map a dalších. Takže jako záložní řešení na cesty může nová Nokia 8110 posloužit víc než dobře. Protože její baterie vydrží násobně déle než jakýkoliv smartphone.

Nokia 8110 alias banán se právě začala prodávat za 1 990 korun. To je adekvátní částka, akorát pokud budete chtít nepřehlédnutelnou žlutou barvu, musíte do Alzy, která má na ní zatím exkluzivitu. Jinde seženete černou variantu.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny