Není pět málo? Počet foťáků se na smartphonech značně rozroste

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Když na jaře Huawei představil model P20 Pro, byl okolo něj pořádný humbuk. Smartphone totiž má vzadu hned tři objektivy. A k tomu jeden vepředu. Zatím je to extrém, ale ne na dlouho. Za chvíli tu bude smartphone s pěti objektivy.

Abychom byli přesní, čtyři foťáky má už víc telefonů, ale jen proto, že mají dvojitý vzadu a dvojitý vpředu. Huawei šokoval zadním trojitým, který se skládá z barevného širokoúhlého a zoom objektivu a širokoúhlého monochromatického čipu. Není to samoúčelné, telefon má trojnásobný optický a až pětinásobný hybridní zoom a navíc má titul nejlepšího aktuálního fotomobilu.

Je jasné, že tři zadní objektivy P20 Pro nejsou nějakým nesmyslným výstřelkem, příští rok je bude mít kde kdo, pokud to další hardware umožní, tedy hlavně procesor. Důvod je prostý, mobily dnes již zcela nahradily běžné foťáky, ty zůstávají jen v semiprofesionální kategorii. Kapesní digitály jsou na ústupu a plno výrobců už je ani dál nevyvíjí nebo rovnou nevyrábí.

Jenže mobily zatím mají jednu podstatnou nevýhodu. V základním režimu, tedy v širokoúhlém, fotí skvěle. Jenže i nemají dostatečný zoom. Dvojitý foťák udělá dvojnásobné přiblížení, což je v přepočtu na klasický kinofilm zhruba tak portrétní padesátka. Jenže potřeba je větší přiblížení. No a tady máme prostorový problém. On není problém nacpat do mobilu vysouvací objektiv. Takové mobily tady byly už v minulé dekádě před deseti lety, následně i smartphone, jako Samsung Galaxy S4 Zoom.

Jenže vysouvací objektivy jsou nepraktické, mohutné, pomalé, náchylné na poškození. Proto tři objektivy vzadu, které konstrukčně složitější a prostorově mnohonásobně větší zoomovací objektiv nahradí. Můžeme očekávat, že u třech to neskončí, takže se dočkáme i čtyř či pětiobjektivových zadních foťáků.

Ale to bude chvíli trvat a hlavně to nebude levné, takže to bude výbava prémiových modelů za rok či dva. Ale pěti objektivů na smartphonu se dočkáme asi už letos. Vzadu však budou jen tři, dva budou vpředu.

Takový smarpthone chystá LG pod názvem V40. Nedočkáme se ho pravděpodobně dřív než na podzim, rok po představení předchůdce V30 a půl roku po představení upgradu s názvem V35. Jak přesně budou tři zadní objektivy fungovat, není jasné. Možná jako u Huaweie, možná trochu jinak, každý bude mít jinou ohniskovou vzdálenost.

Přední dvojfoťák bude sice umět fotografovat a dvojice objektivů bude sloužit buď pro různé variace s hloubkou ostrosti a nebo či současně i pro různou šířku záběru – širokoúhlý a ještě víc širokoúhlý. Zoom je u přední kamerky v pravém slova smyslu zbytečný a kontraproduktivní. Hlavním úkolem dvojité přední kamery ale bude 3D sken obličeje pro odemykání telefonu.

Další výbava asi také nebude špatná, ale to není až tak podstatné, zatím se neobjevují informace o něčem převratném, jako u zmíněných foťáků.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny