Vypálený rybník? Číňané předběhnou Samsung i Apple

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pokud si myslíte, že je řeč o Huawei, myslíte si to špatně. Tentokrát úplně všem vypálí rybník značka Vivo. Což je zajímavé z několika ohledů, na které se teď podrobněji podíváme.

Tak především, Vivo není žádné ořezávátko, patří do megakoncernu BBK Electronics a je to šestý největší výrobce smartphonů na světě. Jenže v rámci koncernu není Vivo premiantem, hlavní značkou je Oppo. Doplňuje je ještě on-line brand OnePlus pro mimoasijské trhy.

Vivo se v rámci koncernu specializuje na přístroje s co nejlepším poměrem výkonu a ceny. V Asii je populární, ostatně stejně jako hlavní Oppo. Obě značky mají v nabídce i velmi dobře vybavené smartphony, ale nikoliv úplnou špičku jakou nabízí Huawei, Samsung nebo Apple.

To se ovšem změní 12 června, kdy Vivo představí model s pravděpodobným jménem Nex. Tak to alespoň stojí na teaserech, kterými firma oblepila čínské sociální sítě a i své značkové obchody.  Není to úplné překvapení, Nex vychází z konceptu Apex, s kterým se Vivo pochlubilo na veletrhu MWC v Barceloně už na přelomu února a března.

Jenže tam Vivo ukázalo telefon jen někomu, k veřejnému představení nedošlo. Což byla škoda, první smartphone s čtečkou otisků v displeji by se jistě stal hvězdou veletrhu. Jenže tenkrát Vivo tvrdilo, že je to jen koncepční cvičení, protože výroba by byla drahá a pro značku cílící na maximálně střední třídu by to bylo už moc nóbl.

Jenže nakonec se u Viva rozhodli, že telefon do prodeje půjde a to za cenu, která značně přesahuje čínské mobilní standardy. Plnotučná varianta vyjde na 1 100 dolarů, což je skoro 25 000 korun. A to je na čínský smartphone hodně odvážná cena, kterou se zatím nerozhodl atakovat ani Huawei. Totiž řeč je o čínské ceně, nikoliv o globální, a ty jsou o poznání nižší.

Hlavním lákadlem telefonu je displej přes celé čelo. To znamená, že přední kamerka se musela schovat do útrob a vyjíždí z horní hrany telefonu. Čtečka otisků je v displeji, reproduktor pod ním, takže se zvuk přenáší vibracemi, což nemusí být úplně ideální, ale necháme se překvapit. V útrobách poběží Smapdragon 845 a 6GB paměti. Zatím nejsou známé parametry hlavního foťáku, takže prostor na překvapení tu ještě je.

Vivo se s Nexem dostane do extraligy. Což by značce mohlo pomoct při vstupu na evropské a možná i americké trhy. K tomu se Oppo i Vivo odhodlávají již rok a v tom letošním by to mělo vyjít. Ale zatím je ticho po pěšině. Tak uvidíme a necháme se překvapit.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny