Neuvěřitelné, pražské metro se dočká mobilního signálu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Někde už letos, celé metro by mělo být mobilním signálem pokryto do roku 2020. Smlouva mezi operátory a dopravním podnikem je podepsána na 20 let.

Je to k nevíře, ale i pražské metro se mobilního signálu ve stanicích i tunelech nakonec dočká. Jenže už teď je pozdě, mobilní signál v metru mají skoru všude po světě a to i v zemích třetího světa. V Praze přitom doteď nejsou přímo pokryté ani mnohé stanice, když už , tak se dá volat, ale mobilní data jsou leda tak na „heslo“.

Dlouhá leta pokrytí vázlo na domluvě mezi dopravním podnikem a operátory. DP Prahy chtěl za výstavbu sítě zaplatit a operátorům se to nelíbilo. Respektive se obě strany nedokázaly dohodnout na částce.

To se teď podařilo vyřešit a smlouvu obě strany uzavřou na 20 let. Ze strany dopravního podniku je už schválena, čeká se na podpis ze strany operátorů, jejichž konsorcium vede T-Mobile. Pokrývání metra mobilním signálem by už tak nemělo nic bránit.

V současné době je signálem pokrytý zatím jen nejnovější úsek trasy A mezi Dejvicemi a konečnou u Motolské nemocnice. Pod novou smlouvou se nejprve ještě letos pokryje úsek trasy C mezi stanicí Muzeum a Roztyly, tedy ani zde se nepokryje trasa až do konečné stanice na Hájích. Tam bude signál dostupný později, celé metro by mělo být pokryto za dva roky.

Dlouhá doba pokrytí je způsobena omezenou možností práce v tunelech. Operátoři na to budou mít každý den jen zhruba tři hodiny v noci, když metro nejezdí. A to jen od pondělí do pátku. Operátoři navíc podle vlastních slov nemají přehled, jak vypadá infrastruktura tunelů a co vše bude nutné při pokrývání upravovat. Pro pokrytí stanic se použijí samostatné buňky, v tunelech se použije speciální kabel, který distribuuje signál po jeho celé délce.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny