Je budoucnost pevného internetu mobilní síť?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zní to jako paradox, pevný internet a mobilní síť, ale je to tak. Pro operátory je to flexibilnější řešení s nižšími náklady. A zákazníci nic nepoznají.

Pevné připojení k internetu naráží na limity infrastruktury. Optických přípojek není dostatek a u metalických s technologií VDSL je limitujícím faktorem vzdálenost přípojky od ústředny. Řešením je v tomto případě buď výstavba optických sítí a nebo vylepšení stávající infrastruktury.

Výstavba optických sítí je ale drahá a v mnoha případech nepříliš efektivní. Především u menších sídel a rodinných domů se v mnoha případech prakticky nikdy nezaplatí. Řešením mohou být třeba evropské dotace, ale na ty nedosáhne každá obec. Proto operátoři upřednostňují výstavbu páteřních optických sítí, které jsou nezbytné.

U současných infrastruktur s metalickými kabely a technologií VDSL lze pevné připojení zrychlovat výstavbou předsunutých d-slamů. To je cenově přijatelné řešení pro menší obce s hustší sítí osídlení, ale pro osamocené budovy mimo obce je to stále velmi drahé řešení. Navíc někde je potřeba navíc vyměnit staré kabely.

Stále silnější hvězdou pevného domácího internetu tak jsou mobilní sítě. Takové připojení nabízí všichni tři čeští operátoři, aby ale s identickými parametry jako u pevného připojení obvykle jen v případě, že pevná linka není v daném místě k dispozici. Jinak je takové připojení nabízené primárně jako doplňkové s výhodou své mobility.

Ale budoucnost je minimálně podle O2 právě v mobilním pevném připojení. Operátor ještě letos spustí technologii WTTX a předpokládá, že do dvou let bude mít domácí internet přes mobilní síť až polovina domácností. O2 hraje do karet, že loni vydražila licenci na frekvenčním pásmu 3,7 GHz, které je pro tento typ připojení zcela ideální. Naopak třeba T-Mobile v aukci neuspěl a sází spíš na výstavbu optických sítí.

Podle O2 je mobilní připojení výhodné pro operátora i zákazníky. Operátor dokáže pružně reagovat na poptávku, takže umí velmi rychle přidat kapacitu tam, kde je to potřeba. Mobilní síť se dnes i poměrně rychle a snadno konfiguruje. Sítě dnes logicky využívají 4G technologii, přepojení na chystané 5G by ale mělo být snadné a rychlé. Tím se zvýší přenosové rychlosti a kapacita sítě.

O2 tudíž nebude rozlišovat typ připojení pevného internetu. Zákazník si vybere tarif a operátor mu vybere nejvhodnější technologii pro dané místo. Cena bude vždy stejná. Jsou zde i nevýhody, frekvence 3,7 GHz vyžaduje prozatím instalaci externí antény. Ale během letošního či příštího roku by měly být k dispozici řešení, které tento nedostatek obejdou. Stejně tak se očekává, že do budoucna zvládne instalaci zařízení sám zákazník. Třeba za pomoci aplikace, která mu ukáže, kam má přípojný bod (anténu) doma umístit.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny