Čtečka otisků v displeji je na světě, první je čínské Vivo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na trh příjde první smartphone se čtečkou otisků prstů zabudovanou v displeji 1. února. Nebude to žádná z velkých zavedených značek které známe, ale čínský výrobce Vivo, který na našem trhu nepůsobí. Toto prvenství si připíše model X20 Plus UD.

V první řadě je nutné napsat, že snímač otisků prstů není úplně takový, jak jsme si ho představovali. Původní domněnky byly takové, že bude displej smartphonu budoucnosti snímat otisk na jakémkoliv místě, a tedy bude možné mobil odemknout dotykem kamkoliv na jeho obrazovku. Vivo ovšem má řešení, ve kterém se čtečka nachází na specifickém místě v dolní části displeje. Pokrok to je, ale stále nás to nezbavuje nutnosti se trefit prstem na jedno konkrétní místo.

Rýsuje se nám stejný scénář jako v případě „bezrámečkového“ displeje – čínský výrobce načrtne, jak by taková věc mohla fungovat (Xiaomi a jeho model MIX) a jeden z předních světových výrobců ho pak dotáhne do dokonalosti (Samsung, Apple a podobní). Tedy alespoň doufáme. Třeba právě Apple se vydal cestou rozpoznávání obličeje namísto otisků prstů a nikdo v tuto chvíli neví, zda se k této technologii vůbec hodlá vracet.

Vzhledem k tomu, jak silně dokáže právě Apple určovat trendy a jak se teď zejména čínští výrobci mohou utlouct po tom, aby jejich telefony vypadaly jako iPhone X, je právě čtečka otisků prstů tak trochu před velkým rozhodnutím, zda je tato technologie stále ještě „cool“.  Ano, je to v současnosti levné a jednoduché řešení, jak si mobil zabezpečit, ale pokud právě Apple nebo Samsung a jim podobní v následujících letech technologii čtení prstu přes displej nějak drasticky nevylepší, je možné, že se zasekne na úrovni, kterou ukázalo právě Vivo. A dost možná to i uživatelům bude stačit.

Vivo navíc na tiskové konferenci v Las Vegas během veletrhu CES potvrdilo, že ochranné fólie na displeji mohou představovat problém. Záleží totiž na jeho tloušťce – některé tak vadit nebudou, jiné už pravděpodobně optický senzor od Synaptics už bude mít problém přečíst. Aby ovšem výrobce těmto problémům předešel, bude k telefonu správnou krycí fólii rovnou přibalovat. Což je na jednu stranu hezký a vstřícný krok, který nicméně neřeší fakt, že si stejně budete muset nastudovat, které fólie jsou v pořádku v případě výměny staré za novou. Otázkou navíc je, zda Vivo neoznačí jako kompatibilní jen svojí značku krycích fólií, čímž si na ně udělá tak trochu monopol. Ale to už asi trochu předbíháme.

Další modely čínské produkce s podobnou technologií, nebo lépe řečeno nachlup stejnou, zcela okatě okopírovanou, očekáváme v řádu měsíců, ne-li týdnů po příchodu modelu Vivo X20 Plus UD. Snímač pod displejem se zcela jistě objeví v nepřeberném množství „top modelů“ různých jiných značek, namátkou takový model slíbili třeba výrobci jako Leagoo nebo Doogee. V případě takových výrobců se však často jedná o pouhý pokus jak na sebe upoutat pozornost a reálného modelu se vůbec nemusíme dočkat.

Dojmy z čtečky v modelu Vivo X20 Plus UD na serveru The Verge:

K samotnému modelu, který si odnese trofej vítěze tohoto závodu závodu – není to nic, co by nám vyrazilo dech. Má obří 6,43palcový displej s rozlišením 2 160 x 1 080 pixelů a technologií Super AMOLED, k tomu dvojici 12MPix fotoaparátů na zadní straně a 3 905mAh baterii. Celé to pohání procesor střední třídy, Snapdragon 660 a 4 GB operační paměti, což telefon nevynese příliš vysoko ve výkonnostních testech. Plusem je však nepochybně velká 128GB paměť kterou lze zvětšit kartou microSD.

Telefon se na domácím čínském trhu bude prodávat za 3 600 čínských jüanů, tedy asi 11,5 tisíc korun. S daní by tak mobil při dovozu do česka vyšel na necelých 15 tisíc korun, což je částka, kterou bysme za takový model nedali, ani kdyby Vivo mělo vedle čtečky otisků prstů pod displejem prvenství i ve zabudovaném vodotrysku.

Kde se dozvíte víc

Vivo na CES předvedlo telefon s funkční čtečkou otisků prstů v displeji

Smartmania

Zkusili jsme čtečku otisků prstů v displeji. Funguje přesně tak, jak má

Mobil.iDNES.cz

Čtečka otisků v displeji u smartphonu Vivo nefunguje s některými ochrannými skly

Mobilmania

Čtečka otisků prstů v displeji je konečně tady. Vyzkoušeli jsme ji

Mobilenet
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny