Levná, hezká a s obří výdrží baterie. Taková je nová Nokia 2

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nokia 2 je nový nejlevnější chytrý telefon obnovené finské značky. Přístroj dostal hodně základní výbavu, ale pro uživatele má několik lákadel. Krom nízké ceny to bude především výborná výdrž baterie. A lákat bude také elegantní vzhled a prémiové zpracování smartphonu.

Z hlediska samotných specifikací je Nokia 2 opravdu jen dalším obyčejným smartphonem na trhu. Procesor Snapdragon 212 a 1 GB RAM znamenají jen základní výkon, hlavní fotoaparát má rozlišení osm megapixelů, čelní pro selfie pak megapixelů pět. Pětipalcový displej má HD rozlišení. A třeba vnitřní paměť s kapacitou 8 GB nebude náročnějším uživatelům stačit, zvlášť když pro uživatele zůstává k dispozici zhruba 5 GB prostoru. Naštěstí tu je slot na paměťové karty microSD, které budou u Nokie 2 zajisté potřeba.

Jenže papírové specifikace nejsou u Nokie 2 to nejdůležitější. Jde o to, že tohle by měl být cenově dostupný, ale přitom velmi praktický telefon. A první dojmy zahraničních novinářů to potvrzují. Za danou cenu, která byla stanovena na 99 eur (tedy asi 2 600 korun – nejspíš ovšem bez daně, s daní tedy asi 3 150 korun), dostane zákazník lákavý přístroj.

Nokia 2 – Live more between charges

The new Nokia 2 with Android™ Nougat features a powerful battery for up to two days of power from a single charge. Crafted from aluminum, sculpted polycarbonate and Corning Gorilla® Glass® for a premium design and high durability.

Díky baterii s kapacitou 4 100 mAh a hardwaru, který určitě nebude náročný na spotřebu energie, slibuje výrobce vynikající výdrž na jedno nabití. Mluví konkrétně o dvou dnech používání v případě, že je displej telefonu denně aktivní po pět hodin. A to už je velmi slušný výkon, který možná v praxi nebude složité překonat.

Redaktoři zahraničních webů, kteří už měli Nokii 2 v ruce, navíc potvrzují, že telefon rozhodně levně nepůsobí. Zpracování je výborné, hliníkový rám v kombinaci s kvalitním plastem dělají z Nokie 2 překvapivě luxusní záležitost. Redaktor serveru Android Authority si také chválí ergonomii držení danou kompaktními rozměry, tvarováním telefonu a použitím matného neklouzavého plastu.

Redaktoři serverů Android Authority a Android Central také krátce zhodnotili výkon přístroje. Oba konstatují, že se Nokia 2 nezadrhává a nezpomaluje, což je dáno i použitím čistého systému Android 7.1. Nokia navíc slibuje brzký update na Android 8.0 Oreo. To je něco, co v kategorii levných smartphonů není vůbec běžné a Nokia 2 by se měla z dobré podpory aktualizací těšit i do budoucna. Redaktoři českého Mobil.iDNES.cz ovšem upozorňují, že výkon zatím nelze brát s jistotou – dražší Nokia 3 s o něco silnějším hardwarem se v jejich testu čas od času zadrhávala. Jenže Nokia 3 má procesor MediaTek, zatímco „dvojka“ trochu prověřenější a obecně lépe odladitelný hardware od Qualcommu.

Test: Nokia 3 je skvělý levný smartphone, prozatím s jednou chybou – iDNES.cz

Nokia se na pole chytrých telefonů nevrátila v nijak velkém stylu. Není to myšlené špatně: firma prostě nepředstavila drahé modely, které si koupí jen pár lidí. Vsadila na dostupné přístroje a tím nejdostupnějším je model 3. Za 3 999 korun nabízí zajímavou výbavu a výborné zpracování. Bohužel má také jednu podstatnou chybu.

Redaktor serveru Android Authority také chválí kvalitu displeje a příjemně ho překvapila kvalita fotografií, které Nokia 2 pořizuje. Tenhle jednoduchý smartphone, který například nemá ani senzorová ovládací tlačítka, chybí mu třeba rychlé nabíjení a už vůbec u něj nenajdeme věci jako čtečku otisků prstů nebo NFC, by tak mohl být v praxi hodně překvapivým kouskem. Už se těšíme, až si jej budeme moci vyzkoušet.

Na trh by se novinka měla dostat ještě v průběhu listopadu, dostupnost na českém trhu, stejně jako česká cena ale zatím známy nejsou.


Kde se dozvíte víc

Detailní představení nové Nokia 2 přímo na stránkách výrobce.

Oficiální prezentace Nokia 2 (Nokia.com)

Stručné představení nové Nokie 2 na českém serveru Svět Androida si všímá například i odolnosti IP52.

Představení Nokia 2 (Svetandroida.cz)

Předtsavení na anglicky píšícím serveru Engadget.com cituje představitele HDM Global, výrobce telefonů Nokia, kteří tvrdí, že každá komponenta telefonu byla optimalizována kvůli spotřebě energie.

Představení Nokia 2 (Engadget.com - Anglicky)

V recenzi dražší sourozenkyně novinky, modelu Nokia 3, si redaktoři iDNES.cz všímají solidní funkčnosti, kterou ale kazí zpomalování telefonu.

Recenze smartphonu Nokia 3 (iDNES.cz)

Server Android Central si v prvních dojmech všímá především výborného zpracování telefonu a s nadějí hodnotí výdrž baterie.

První dojmy z Nokie 2 (Androidcentral.com - Anglicky)

Redaktor serveru Android Authority také hodnotí pozitivně zpracování novinky a přidává dobré dojmy z fotoaparátu i chování systému.

První dojmy z novinky Nokia 2 (Androidauthority.com - Anglicky)
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny