iPhony X zmizely během pár vteřin. Další budou až v prosinci

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Předobjednávky nejnovějšího iPhonu X ukázaly, že je o malé množství dostupných kusů obrovský zájem. Apple další modely nestíhá vyrábět, další várka do Evropy dorazí až v prosinci.

27. října začaly předobjednávky modelu iPhone X, o více jak měsíc později, než „běžné“ iPhony 8 a 8 Plus. Důvodem je fakt, že Apple potřeboval ještě nějaký čas k doladění tohoto speciálního modelu před tím, než jej uvede na trh a nově také informace, že má pouze 2 – 3 miliony kusů připravené ke startu prodeje, který se uskuteční 3. listopadu.

Do konce roku plánuje firma vyrobit dalších 20 milionů kusů, což je ale pořád jen polovina, se kterou se původně počítalo. Je tak dost dobře možné, že iPhony X budou nedostatkovým zbožím až do konce letošního roku. Třeba jen pro srovnání – podle posledních statistik, které jsou známé, prodal Apple při začátku prodeje 13 milionů kusů modelu 6s. A to se bavíme jen o první vlně prodeje.

Vraťme se ale do minulého pátku, kdy Apple spustil předprodej modelu X. Už předem bylo známo, že iPhonů bude málo, ale zároveň se daly si rezervovat prakticky všude po světě (Apple nicméně oficiálně mluví o 55 trzích). To způsobilo ještě větší přetlak zájemců než obvykle, vzhledem k tomu, že obvykle probíhá prodej nových iPhonů ve vlnách – nejdřív prioritní země, poté méně významné trhy a nakonec všechny ostatní.

Vzhledem k absenci vln se však nevyloučilo jisté nadržování důležitým regionům, jako je USA, Čína či Indie. Pro Evropu pak pravděpodobně zbyl pouze jen zlomek celkového počtu kusů a co se ČR týče, tipujeme že naši zákazníci si v prvních pár minutách mohli rozebrat tak maximálně pár stovek kusů. A to ještě ne přes oficiální obchod, nýbrž přeprodejce jako Alzu, Datart či O2, kteří si pro svůj předprodej nespecifikovaný počet iPhonů X sehnali.

iPhone X available for pre-order on Friday, October 27

iPhone X, the future of the smartphone, will be available to customers for pre-order on Friday, October 27.

Pokud totiž někdo z ČR zkusil přes českou verzi internetového Apple Storu nový iPhone zakoupit, čekal 10 minut na zprovoznění obchodu s následnou hláškou, že dodání bude až za 4 týdny. O pár desítek minut se tato čekací doba dokonce zvedla až na 6. Je tak dost možné že se spousta zájemců z ČR dočká svého vysněného bezrámečkového smartphonu od Applu chvíli před Vánoci.

Nejzajímavější je na celé situaci fakt, že Apple v tiskovém prohlášení o startu prodeje uvedl, že budou 3. listopadu k dispozici i volné kusy bez rezervace. Zároveň zájemcům doporučil, aby přišli včas. V překladu to znamená, že se bude na spoustě místech po světě stanovat přes noc před nejbližším Apple Storem. Ne však u nás, žádné oficiální nemáme.

iphone x in Cell Phones and Smartphones | eBay

Find iphone x from a vast selection of Cell Phones and Smartphones. Get great deals on eBay!

Navíc se na internetové aukci eBay objevily první nabídky od lidí, kteří už mají potvrzenou rezervaci a jsou schopni svůj iPhone X přeprodat hned ten samý den někomu dalšímu. Mnohdy až s přirážkou 200 procent. Zda si někdo skutečně koupí iPhone X „z druhé ruky“ za 90 tisíc korun sice nevíme, ale vysoká poptávka tu rozhodně je.

Kde se dozvíte víc

iPhone X míří do redakce. Objednávky začaly se zpožděním a doručení je až za měsíc

iHNED.cz

Poptávka po iPhonu X je obrovská, zájemci čekají až šest týdnů

Mobilmania

Startují předobjednávky iPhonu X

Mobilenet

Obchod Apple.cz s možností si nový iPhone předobjednat

Apple
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny