Zase někdo velké značky přeběhne. První skládací mobil bude z Číny

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

2016, rok duálních fotoaparátů. 2017, rok displejů s minimálními rámečky. 2018, rok skládacích smartphonů?

Jak by se vám líbil smartphone, který bude mít nadprůměrně velkou obrazovku, a přesto si zachová kompaktní rozměry? Takové řešení se možná objeví v blízké budoucnosti. O hned několika výrobcích se totiž mluví ve spojitosti se snahou vyrobit a začít prodávat skládací smartphone – takový, který půjde přeložit na půl. Ve hře jsou minimálně korejský Samsung a čínské Lenovo, ovšem za prvenstvím míří také další výrobce, sebejistěji než ostatní.

Tak jako loni s designem s obrazovkou skoro přes celou čelní plochu přišlo Xiaomi, ještě letos (představení je naplánováno na 17. října v New Yorku) si možná připíše prvenství se skládacím smartphonem čínské ZTE. Tím vyvoleným by měl být model s krycím názvem Axon M (Axon je zavedená produktová řada tohoto výrobce).

Model by měl oplývat hned dvojicí Full HD panelů, které se spojí do velké, 6,8palcové obrazovky s rozlišením 1 920 x 2 160 pixelů. Ve složeném stavu tak půjde o kompaktní smartphone, který bude fungovat i sám o sobě. Není specifikováno, jaké rozměry budou mít displeje samostatně ani jak přesně bude skládací mechanismus fungovat. Jisté však je, že na takovém telefonu půjde lépe pracovat se dvěma aplikacemi naráz.

ZTE ovšem paradoxně může odstartovat zcela novou éru smartphonů, která bude příznačná tím, že už si modely nebudou konkurovat jen samy mezi sebou, ale zároveň útočit i na některé kompaktní notebooky. V budoucnu pak možná i na sortiment přenosných PC jako takových. Ale vraťme se ještě chvíli do reality – taková situace pravděpodobně v následujících pár letech ještě nehrozí.

Co může ovšem s příchodem takových smartphonů zmizet, jsou tablety. 7palcová úhlopříčka byla doposud jejich doménou, kterou si i samy o sobě těžko hájily. Zájem o ně prudce klesá a fakt, že nově půjde na podobný rozměr rozložit klasické smartphony může být tím posledním hřebíčkem do rakve.

Na konkrétní podobu smartphonu a jeho skutečný potenciál si však ještě pár týdnů počkáme.

Kde se dozvíte víc

Lenovo opět ukázalo ohebná zařízení, stále však jen jako koncepty

Mobilenet.cz

ZTE’s rumored dual-screen folding smartphone seems to be real (anglicky)

The Verge

Exclusive: ZTE Axon M could be the first true foldable smartphone (anglickyú

Android Authority
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny