Revoluční displej je za dveřmi. Apple a Samsung ale předběhla Čína

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Už žádné čtečky otisků prstů, stačí se jen dotknout kdekoliv displeje a ten se odemkne. Vyrobí ho dřív Samsung nebo Apple? Ani jeden, první bude nejspíše čínské Vivo.

Bude to tak snadné. Místo trefování se prstem na malou plošku v tlačítku pod displejem či na zadní straně telefonu prostě jen sáhnete na displej. A bude to tu pravděpodobně už brzy. Spekulace napovídají, že Apple vylepšil svou technologii Touch ID natolik, že bude otisky prstů schopný zaznamenat celý displej telefonu, což v kombinaci s připravovaným „iPhonem X“, který bude mít displej přes celou čelní plochu, zní hodně nadějně. Představení telefonu se dočkáme pravděpodobně někdy v září, jeho příchod na trh se může ještě o pár dalších měsíců zpozdit, ale stále bychom si měli tuto novinku vyzkoušet ještě tento rok.

Touch ID – Wikipedia

Touch ID is a fingerprint recognition feature, designed and released by Apple Inc., and is currently standard on the iPhone since iPhone 5S, as well as iPads since the iPad Air 2 and the MacBook Pro. In 2015, Apple introduced the faster second generation Touch ID beginning with the iPhone 6S, and later to the MacBook Pro in 2016.

O Samsungu se také mluvilo jako o možném adeptovi na vyrobení takového displeje, konkrétně u modelu Note 8, který očekáváme v průběhu srpna a září. Nakonec je však ale pravděpodobnější varianta, že korejský výrobce s technologií počká – potvrdil to totiž přímo zástupce firmy s oddůvodněním, že technologie ještě není zcela hotová a nechtějí nic uspěchat. Vzhledem k tomu, jak moc se spálili (někteří zákazníci doslova) s loňským Notem 7, je tento krok vcelku logický. Snad se tedy dočkáme alespoň u modelu Galaxy S9 příští rok.

Prvenství si nakonec ale hodlá přivlastnit jeden z trojice hlavních čínských výrobců – Vivo. Video (viz níže), které uniklo na čínské sociální síti Weibo ukazuje, že výrobce už má prototyp a některé informace dokonce naznačují, že by model s touto technologií mohl začít prodávat ještě tento měsíc. Jedná se prakticky o opak Samsungu – hlavně s technologií co nejdříve do světa. Analytici se však shodují na tom, že i kdyby bylo Vivo skutečně první, kdo bude mít model s čtečkou otisků prstů zabudovanou v displeji, bude to až Apple, který tuto technologii dotáhne do „globálního mainstreamu“.

Každopádně je na co se těšit. Tato novinka jednak ulehčí práci designérům, kteří se už nebudou muset starat o to, kam čtečku umístit, plus nahrává i trendu pokrývat displejem celou přední stranu těla telefonu – víc plochy, kam se prstem „trefit“. Navíc stále nevíme, nakolik budou takové displeje náročné na výrobu. Je možné, že ještě několik let bude tato technologie výsadou špičkových a prémiových smartphonů, nebo se naopak rychle uchytí v čínské sériové výrobě a za krátkou dobu už jej budou mít všechny telefony nad 200 euro, stejně jako v případě běžných čteček otisků prstů dnes, které také ještě před pár lety byly spíše vzácností. Jasnější bude situace nejdřív až na konci letošního roku.

Kde se dozvíte víc

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny