Microsoft má luxusní a krásný notebook. Jeho osekaná Windows se naštěstí dají vyměnit

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Softwarový gigant Microsoft pokračuje v rozšiřování řad svého hardwaru, konkrétně počítačů Surface. Nový Surface Laptop je elegantní notebook s netradičním řešením vnitřního šasi. Zároveň je to první počítač, který představuje novou verzi Windows S. Ta ale zrovna tomuto luxusnímu stroji moc nesedí.

Surface Laptop je nový prémiový notebook od Microsoftu. Ceny začínají na 999 dolarech, tedy necelých 25 000 korunách bez daně, a to prosím uživatel dostane notebook se základním 128 GB SSD diskem a pouhými 4 GB RAM, což je dle našeho mínění na vážnou práci dnes trochu málo. Kdo chce alespoň 8 GB RAM, musí sáhnout do kapsy pro 1 299 dolarů, tedy přes 32 000 korun bez daně. Jednoduše, Surface Laptop patří mezi notebooky k „lepšímu“ zboží, což ovšem pro produkty Surface platí obecně.

 

Surface Laptop – Microsoft Store

Four tone-on-tone color combinations2 and sleek, elegant design Luxurious Alcantara fabric-covered keyboard Ultra-thin and light laptop fits easily in your bag Breeze through tasks with a 7th Gen Intel Core processor Omnisonic Speakers provide Dolby Audio Premium sound Designed for Windows 10 S3 1 year of Office5 365 Personal included

Z hlediska prémiového řešení notebooku je zajímavostí nejen čtveřice barev (platinová, zlatá, rudá a modrá), ale hlavně vnitřní provedení šasi – područky jsou totiž, stejně jako celé okolí klávesnice, doslova čalouněny alcantarou. To bude pro ruce asi hezky pohodlné, příjemný materiál je měkčí a působí tepleji, než třeba chladný kov. Právě alcantara dělá tento 12,5palcový notebook výjimečným a za tuto volbu Microsoftu tleskáme.

Co už ovšem vypadá mnohem hůř, je operační systém. Ne, nechceme tu vyvolávat rozbroje mezi příznivci a odpůrci Windows, o to nám nejde. Ale Surface Laptop je první přístroj, který dostává systém Windows 10 S, který je určen hlavně pro školní prostředí. Specialitou systému je to, že některá nastavení nejsou pro uživatele dostupná a instalovat se do něj dají aplikace jen skrze Windows Store.

Microsoft si tak od tohoto řešení slibuje, že budou mít správci sítí nad zařízeními větší (a snazší) kontrolu a zároveň budou zařízení bezpečnější. Do počítače totiž nepůjde nainstalovat nevhodná aplikace bokem, programy z Microsoft Storu jsou pak všechny prověřeny. I to zní dobře. Jenže pardon, u notebooku za zhruba třicet tisíc korun se asi nehodí uživatele takto zásadně omezovat. Obzvlášť, když samotný obchod Microsoftu stále připomíná spíš parodii na aplikační obchod, než použitelné řešení. V redakci jsme se zkusili podívat, jaké programy z těch, které využíváme, jsou ve Windows Store k dispozici. Ze sestavy Open Office, Zoner Photo Studio, IrfanView, Chrome a Total Commander je v obchodě k dispozici jen posledně jmenovaný program. A to je dost zoufalé.

 

Microsoft Surface – Wikipedia

Microsoft Surface is a series of touchscreen Windows personal computers and interactive whiteboards designed and developed by Microsoft. The devices are manufactured by Pegatron and are designed to be premium devices that set examples to Windows OEMs. It comprises four generations of hybrid tablets, 2-in-1 detachable notebooks, a convertible desktop all-in-one, an interactive whiteboard, and various accessories all with unique form factors.

Naštěstí ale Microsoft nabízí řešení. Windows S nebudou pro počítače jakýmsi dogmatem a už vůbec ne u Surface Laptopu. Uživatelé si budou moci zaplatit upgrade na běžnou neomezenou verzi systému, v případě Surface Laptopu dokonce dostanou po omezenou dobu (do konce letošního roku) možnost upgradovat systém zdarma.

Kde se dozvíte víc

Server CNET se zamýšlí nad tím, pro koho nový Surface Laptop vůbec je.

CNET.com (Anglicky)

Smartmania.cz nabízí detailnější předtsavení nového Surface Laptop včetně parametrů a cen jednotlivých modelů

Smartmania.cz

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny