Potřebujete odtáhnout Airbus A380? Kupte si Porsche Cayenne

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Je to v podstatě hloupost. Stejná, jako když někdo soutěží v tom, kolik knedlíků nebo hřebíků spolyká za hodinu. Porsche nic polykat nemuselo, stačilo, aby za svoje SUV Cayenne zapojilo velký Airbus A380. Což je samo o sobě zbytečnost, ale když jde o zápis rekordu do Guinessovy knihy rekordů, tak se prostě zbytečnosti dělají.

 

Airbus A380 – Wikipedie

Airbus A380 je dvoupatrový širokotrupý letoun vyráběný evropskou společností Airbus S.A.S., je největším dopravním letadlem světa. Větší než A380 je jen nákladní Antonov An-225 (vyroben jeden kus), hydroplán Hughes H-4 Hercules (prototyp) a vzducholoď Hindenburg.

Použit byl Cayenne S Diesel, který se pokusil odtáhnout Airbus A380 společnosti Air France na pařížském letišti Charlese de Gaulla. Porsche má osmiválcový přeplňovaný diesel s výkonem 283 kW a točivým momentem 850 Nm. Na délku měří 4,85 metru a jeho hmotnost je 2,25 tuny. Airbus je podstatně větší macek. Na délku měří  72 metrů, na šířku dokonce přes 79. A pak je tu hmotnost. Maximálně může vážit až přes 500 tun, prázdný pak má 275 tun.

V případě rekordu byl téměř prázdný, vážil 285 tun a Porsche ho odtáhlo 42 metrů. Tedy něco přes polovinu jeho délky. Z toho je jasné, že speciální letištní tahače se konkurence bát nemusí, pro běžný provoz je prostě potřeba něco lepšího, než SUV za 2,5 milionu korun.

V každém případě byl v tažení produkčním osobním autem překonán , ten předchozí měl hodnotu 170 tun.

Kde se dozvíte víc

Od roku 2006 držel "tahounský" rekord Volkswagen Touareg V10 TDI, který táhl Boeing 747.

Autoblog.com (anglicky)

V roce 2013 překonal předchozí rekord Nissan Patrol a to v provedení s benzínovým motorem. Táhl nákladní Iljušin.

Caradvice.com

Video z rekordního pokusu Nissanu na YouTube.

YouTube

O někdejším pokusu Volkswagenu natočil video i britský pořad Fifth Gear.

Fifth Gear
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny