Co je chytrého na hloupé Nokii 3310?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hitem nedávného veletrhu MWC v Barceloně byla reinkarnovaná Nokia 3310. Obyčejný – hloupý – mobil, který má nicotný dvoumegový foťáček, internet zvládá jen šnečí rychlostí přes EDGE, má pár her, hudební přehrávač a umí volat a esemeskovat. To vše za zhruba 1 500 korun.

Když se podíváme na nějaký obchod s mobily, tak za stejné peníze už můžeme koupit smartphone, který toho bude umět násobně víc a minimálně bude umět data přes 3G a bude mít wi-fi. Nemluvě o větším dotykovém displeji. Jenže v praxi bude mnohem lepší ona obyčejná Nokia.

Vraťme se ale trochu do historie, abychom pochopili, proč se v době smartphonové stala hitem veletrhu obyčejná Nokia. Tak především, Nokia se vrací na trh. Nejenom s modelem 3310 ale i s několika smartphony s Androidem. Poté, co Nokii udusil Microsoft a to jak svým systémem tak i sám o sobě, protože před lety mobilní divizi Nokie koupil. Loni ji zase prodal, protože se mu vůbec nedařilo.

A pak je tu samotná Nokia 3310. To byl kdysi velký hit, toho mobilu se prodalo přes sto milionů. Ale už je to dávno, prodávat se původní 3310 začala v roce 2000. Jenže mnoho lidí ji má stále v šuplíku a ona stále funguje. Neumí skoro nic, jen volat a esemeskovat, ale s novou baterií vydrží na příjmu několik dnů a přestože nemá odolnou konstrukci, tak je v podstatě nerozbitná.

3310 byl extrémně úspěšný model a lidé si ji stále pamatují. I proto na něj Nokia vsadila při svém návratu na trh. Nová 3310 se té staré trochu podobá, jinak je to ale zcela jiný mobil. V podstatě překabátěná Nokia 222. Takže ano, spíš marketingový a reklamní tah, který, ano, vyšel na jedničku.

Můžeme se vrátit na začátek. Kdo by si kupoval obyčejný mobil, když za podobné peníze může mít lépe vybavený smartphone. Tak především, jsou stále zákazníci, kteří smartphone nepotřebují nebo prostě nechtějí. A není jich málo, odhadem stále třicet procent. A když vezmeme ty, kteří smartphone chtějí, tak těm se Nokia 3310 může hodit jako rezervní mobil. Do hospody, na dovolenou, na kolo a podobně. Základní funkce Nokia 3310 má a hlavně vydrží na příjmu až měsíc, v praxi sice méně, ale stále násobně víc než jakýkoliv smartphone.

 

Nokia 3310 – Wikipedie

Nokia 3310 je mobilní telefon firmy Nokia představený v září roku 2000. Jedná se o nástupce modelu 3210, oproti kterému přináší další funkční a technická vylepšení v duchu pokračující evoluce řady 3xxx. Modernější je i vzhled. Na trhu se udržel čtyři roky, až do roku 2004.

A v přímém srovnání? Smartphony za 1 500 korun jsou v podstatě nepoužitelné přístroje se slabým procesorem a absolutním nedostatkem paměti. To Nokia 3310 funguje naprosto bez problémů.

Takže přes všechny naše moderní  předsudky je Nokia 3310 přístroj, který má co říct i v roce 2017. Ale protože nás zajímají chytré věci, tak místo ní doporučíme model 222 nebo některé další, které mají stejnou výbavu a jsou o několik stokorun levnější. Pokud ale vzpomínáte na původní 3310, nešetřete a kupte si tu novou.

Kde se dozvíte víc

Nokia 3310 na oficiálních stránkách výrobce.

Nokia.com

Nokia 3310 už láká padělatele, falešné kusy se začaly prodávat dříve, než originál.

iDnes.cz

Slovenský portál TV Noviny porovnal vlastnosti a parametry nové a staré 3310.

TVnoviny.sk
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny